Takip Et

İZMİR BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEK TARIMSAL FAALİYETLERİ-2

Hiçbir politik kaygının peşinde olmadan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal faaliyet ve deteklerinden örnekler vermeyi sürdürüyoruz.

Ülkemizde 90'lı yıllarda görülmeye başlayan ve özellikle son 10 yılda bölgemizde etkin olan Kestane kanseri mantari bir hastalık olup, hastalığın sporları rüzgar, böcek ve kuşlarla taşınarak ağaçlarda açılmış yaralardan girip iletim demetleriyle ağacın dokusuna ulaşarak canlı odunda gelişmektedir. Hasatalık dallarda başladığında, hasatalığın oluştuğu yerin üst bölümü, gövde de başlar ise önce bazı dalları sonrada ağacın tamamını kurutur.

İzmir'in en önemli tarımsal ürünlerinden olan kestane, Küçük Menderes Havzasında yaygın yetiştirme alanlarına sahip olup yıllık üretim miktarı açısından ülkemizde 3. sırada yer almaktadır. Ancak son yıllarda Türkiye genelinde yaşanan kestane kanseri ölümcül hastalığı ile önemli verim kayıpları İzmirde de yaşanmaktadır.

İzmirli kestane üreticilerinin ağaçlarında yaşadıkları ölümcül hastalığın yayılıp yaygınlaşmasını önlemek amacıyla ve yüksek bulaşıcılık riski nedeniyle havza bazlı topyekün mücadelenin yapılabilmesi için, kestane üreticilerimize hastalıklı ağaçlarda budama ve koruma çalışmalarına yönelik destekler vererek kestane üretiminin sürdürülebilirliğini sağlarken, kırsaldaki üreticiyle yerelden kalkınmaya yönelik önemli bir katkı sağlanması amaçlanmıştır. 2018 yılı bahar döneminde Küçük Menderes havzasında Bozdağ bölgesinde Yılanlı ve Üçkonak Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile hazırlanan işbirliği protokolleri ve üreticiye sağlanacak doğrudan destekler ile 13 köy de 635 üreticinin 65.763 kestane ağacında yapılacak budama ve koruma desteği için makine, alet, ardıç katranı, göztaşı ve dezenfektasyon ihtiyaçları sağlandı. Ayrıca güz döneminde Kiraz ilçesinde 19 mahallede 866 üreticiye, Ödemiş ilçesinde 8 mahallede 645 üreticiye, Beydağ ilçesinde 4 mahallede 78 üreticiye ve Tire ilçesinde 4 mahallede 185 üreticiye olmak üzere toplam 313.321 kestane ağacında budama ve koruma desteği için göztaşı, ardıç katranı ve dezenfektasyon malzemesi dağıtıldı.

Böylece Küçük Menderes havzasında toplam 2.409 üreticiye toplam 379.084 kestane ağacında kansere karşı budama ve koruma konusunda destek sağlanmış oldu.

İzmir’in incir üretim alanları olan Beydağ,Ödemiş,Tire ve Bayındır ilçelerinde kaliteli kuru incir üretimini geliştirmek, kuru incir üreticilerini desteklemek, incir kurutmada kasa (Kerevet) kullanımının yaygınlaştırılması projesi kapsamında 2015,2016 ve 2018 yılarlında Ödemiş, Beydağ, Kiraz ve Tire ilçelerindeki toplam 3469 incir üreticisi için 24 bin 780 adet incir kurutma kasası dağıtıldı

İzmirde en önemli tarımsal varlıklardan biri olan zeytinde kalite ve verimi etkileyen önemli faktörlerden biri de hasat ve sonrasındaki nakliye ve muhafaza aşamalarında kasa kullanımının yaygınlaştırılarak zeytin ve zeytin yağında kalitenin ve verimin iyileştirilmesidir. Bu amaçla 2015 ve 2016 yıllarında Dikili, Foça, Aliağa, Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Bayındır, Torbalı ve Menderes ilçelerinde toplam 2763 zeytin üreticisi için toplam 15.964 adet zeytin kasası dağıtıldı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.