Takip Et

14 MAYIS ÇİFTÇİ BAYRAMI'NIN ARDINDAN-3

Türkiye Ziraat Odaları Birliği,14 Mayıs Çiftçi Bayramı münasebetiyle Ankara Tandoğan Meydanı'nda miting düzenledi. Türk çiftçisinin en önemli örgütlü kuruluşu olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) görüşlerini Şemsi Bayraktar, genel başkan olarak dile getirdi.

Türk tarımının mevcut durumunu ve hedeflerinin tespitini yaparken yine Türk tarımının içinde bulunduğu durumun resmini çizdi:

“Bizler cennet gibi bir ülkede, bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Müthiş bir tarımsal potansiyelimiz var. Koca Avrupa kıt'asının tamamından daha fazla bitki çeşidini bu topraklarda bulabiliyoruz. Her türlü meyveyi, sebzeyi, tarımsal ürünü üretebiliyoruz.

Tek amacımız üretmek, ürettiğimizi de değerinde satabilmektir. Bu çiftçinin, üretmekten başka düşüncesi var mı? Tabii ki yok.

Çiftçimiz, her türlü zorluğa, tabii afetlere, yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretiyor. Üretimden vazgeçmiyor.

Tarım, hala bu ülkenin milli gelirinin yüzde 7’sini sağlıyor. İstihdamın 5’te 1’ini karşılıyor.

Ulaştırmadan, gıdaya, tekstilden, finansa, turizme kadar çok sayıda sektöre ham madde sağlıyor, kaynak aktarıyor. Tarım sektörümüz, 17-18 milyar dolarlık ihracat yapmaktadır. Ülkemiz, yıllardır dış ticarette açık verirken, 5-6 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla tarım, ekonomimize büyük katkı sağlıyor.”

 

''KITA BOYUTUNDAKİ ÜLKELERLE YARIŞIRIZ''

Bayraktar, Türk çiftçisinin buna rağmen milli ekonominin nimetlerinden yeterince yararlanamadığını vurguladı:

 

''Buna rağmen, çiftçimiz bunun nimetlerinden yeterince faydalanıyor mu? Elbette faydalanamıyor.

Kırsalda gelir, ülke ortalamasının üçte birinde kalıyor. Gecesini gündüzüne katarak çalışan çiftçiye bu reva mı?

 

Hangi şartlarda üretim yaptığımız ortada. Bütün bunlara rağmen, halkımızın sabah, öğle, akşam yediklerinde herhangi bir şeyi eksik bıraktık mı? Çok şükür, herkes bizim ürettiklerimizi yiyor.

 

Bizim üretmekle ilgili bir sorunumuz yok. Yapısal sorunlarımız çözülürse, yeterli destek verilirse kıta boyutundaki ülkelerle yarışırız. Üretim çeşitliliğinde ülkemizin rakipleri, Çin, Hindistan, Amerika…

 

50 ürünün üretiminde ilk 10’dayız. Fındık, kayısı, incir, kiraz, ayva ve haşhaş üretiminde birinci, karpuz, kavun, pırasa, bal ve fiğ üretiminde ikinci, mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye, kestane, Antep fıstığı, çilek ve koyun sütü üretiminde üçüncü sıradayız.

 

Bunları kim üretiyor? Tabii ki bizim çiftçimiz.

Bizim çiftçimiz işte böyle bir çiftçi.

Hiçbir şeyi eksik bırakmadığımız için mi, bu ülkede çiftçimizin kıymeti bilinmiyor.''

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.