Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-15 1 Kasım seçim süreci: ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

7 Haziran 2015 seçimlerinde girerken her seçimde olduğu gibi iddialı olan Adalet ve Kalkınma Partisi, 1 Kasım’a hataları ele alarak, listelerden kaynaklanan isabetsiz sıralamaları gidererek girdi.

Aydın’da da ilk sırada yer alan eski il Başkanı Sadık Atay’ı listeye almadı. İki seçim arasında yapılan partinin genel kurulunda Genel İdare Kurulu üyeliğine seçilen Mehmet Erdem’i o sıraya yerleştirdi. İkinci sırada yine Abdurrahman Öz yer aldı. Birkaç seçimde milletvekili seçim listelerine girme ve üst sıralarda yer almada büyük sıkıntı çeken Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Savaş, bu defa üçüncü sırada yer aldı.

Aydın’da 1 Kasım’da ortaya çıkan seçmen tercihlerini incelediğimizde yukarıda belirttiğimiz Adalet ve Kalkınma Partisi’nin liste düzenlemesinin büyük bir rolü bulunmaktadır. Her şeyden önce Mehmet Erdem sosyal yönü güçlü, siyasi hafızası işlek, hitabeti yerinde bir siyasetçidir. Diğer bir yönü ise milletvekilliği döneminde parti içinde uyumlu ve yapıcı bir profil çizmesinin yanı sıra partili olamayan seçmenin de gönlünü kazanmaya muktedir bir mizaca sahip olmasıdır.

Abdurrahman Öz hakkında 7 Haziran-1 Kasım sürecinde yeterli derecede analiz yapma imkânı olmamıştır. İleri bir tarihe bırakıyoruz.

Sayın Mustafa Savaş ise sevecen, hoşgörülü ve içten tavrı ile kendisini tanıyan herkesin gönlünü kazanmasını bilmiş bir kişilik. Milletvekilliği aday süreci öncesi ve milletvekilliği aday sürecinde Ankara’ya makamına uğrayan veya kendisine bürokratik engelleri aşmada başvuran herkese yardım etmeye çalışmıştır.

2014 yılı yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi kadrolarında en büyük fedakârlığı Mustafa Savaş göstermiştir. Aydın Büyük Şehir Belediye Başkanlığı için seçim yarışı başladığında favori gösterilen adaylardan CHP adayı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun adaylığı neredeyse bir yıl önce açıklanmıştı. Ali Uzunırmak’ın adaylığı ise nispeten erken açıklandı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ince eleme ve sık dokuma ilkesi gereğince Savaş’ın adaylığı açıklandığında, anketlerde Sayın Çerçioğlu’nun oyu yüzde 60,

Sayın Savaş’ın oyu yüzde 22’lerde seyretmekte idi. Mustafa Savaş bu şartlarda Büyük Şehir Belediye Başkanlığı adaylığını koyarak partisi adına fedakârlığını yapmasından dolayı, partililerince “hakkı teslim edilmemiş” ve alacağı ödenmesi gerekli bir pozisyonda idi.

Aydın seçimlerinde, her seçimde olduğu gibi sonuca etkili olan pek çok unsur bulunmaktadır. Bence listelerin büyük bir etkisi vardı. Ancak birinci derece en etkili unsur Türkiye politikasında partilerin genel merkezlerinin ve genel başkanlarının seçmen nezdinde bıraktıkları izlenim ve kanaatlerdir.

Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı ve genel merkez yöneticilerinin 7 Haziran gecesinden sonra izledikleri politikalar ve verdikleri demeçlerle “çözüm karşıtı “ oldukları yolunda oluşan izlenim Aydın seçmenine de yansıdı.

İkincisi siyasi istikrar Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy vermek için önemli bir nedendi.

Halkın ekonomik istikrar ve ekonomik gelecekten endişe duymamak için oylarını Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yönlendirmesi sonucu etkileyen bir unsurdu.

CHP ve MHP’nin iktidar ümidi vermemesi, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oyların yönelmesi için ayrı bir neden teşkil etmekte idi.

Türkiye için nasılsa Aydın için de öyle oldu. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.