Takip Et

TARIM ARAZİLERİNİN AMAÇ DIŞI KULLANIMI-1

Tarım arazileri tarımsal üretim içindir.Başka amaçlarla kullanılması gelecekte tarımsal üretim sürecinin kesintiye uğramasına ve gıda üretiminin düşmesine ve hatta yok olmasına yol açabilecektir.

Her ne kadar ülkemizde tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını engellemek amacı ile yasa ve yönetmelikler çıkarılmış olsa da,kasaları para dolu sektörler bir şekilde bu yasa ve yönetmelikleri bertaraf etme beceri(!) ve marifetini (!) gösterebilmektedirler.

Sahillerde turizm,iç kasaba ve şehirlerde inşaat,maden hvzalarında madencilik,enerji bölgelerinde enerji sektörleri bu yasa ve yönetmeliklerin “ırzına” geçmeyi sürdürmektedirler.

Yetkililer ne mi yapıyor?Bir bölümü çaresizlik içinde yeşilin “katli” ni izlerken bir bölümü de baskın işgalci sektörlerin ”katliamları” na katkı vermektedirler.

TZOB,2019 iktisadi ve Zirai Raporda konu ile ilgili olarak;

“Türkiye’de bugüne kadar izlenen politikaların yanı sıra konu ile ilgili mevzuatın uygulanmasında yaşanan sorunlar nedeniyle, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımları halen önemli bir sorundur. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmalarının en önemli nedeni sürdürülebilir kullanılmalarını sağlayacak arazi kullanım planlarının yapılmamış olması veya yapılmış olan planlarda ise sürdürülebilir arazi yönetimi ilkelerinin temel alınmamış olmasıdır.

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımında karayolları, hem bizzat kapladığı geniş alanlar, hem de çevresinde geliştirdiği endüstriyel ve kentsel yerleşim nedeniyle çok olumsuz etkide bulunabilmektedir. Karayolu enerji ve iletişim ağlarını yanında toplayarak bu olumsuz etkiyi hızlandırmaktadır.

Amaç dışı arazi kullanımının özellikle Trakya, Çukurova, Bursa, Kocaeli, Adapazarı, Gediz, Menemen, Salihli, Kemalpaşa, Tarsus ve Düzce gibi verimli tarım alanlarının bulunduğu bölgelerde yoğunlaşması konunun önemini artırmaktadır. Bu durum hem verimli tarım alanlarının kaybına neden olmakta, hem de bu alanlarda daha önce büyük masraflarla yapılmış sulama ve tarımsal altyapı yatırımları heba olmaktadır.

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının yanı sıra yanlış arazi kullanımı da topraklarımızın elden çıkmasına yol açan en önemli faktörlerden biridir.

Ülkemiz topraklarının yaklaşık yüzde 90’ında, tarım alanlarının ise yüzde 59’unda çeşitli derecelerde erozyon görülmektedir. Türkiye’de tarım arazileri daha önce de belirtildiği üzere, kurak ve yarı kurak iklim koşullarına bağlı doğal etmenlerin yanı sıra insan faaliyetlerinin de etkisi nedeniyle tuzluluk, erozyon ve çölleşme gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Yıllık yağış, gerek miktar gerekse yıl içerisine dağılımı bakımından topraktaki tuzların yıkanmasını sağlama noktasında yeterli olmadığından tuzluluk artmakta ve bu durum çoraklaşmayı hızlandırmaktadır.”

Tespitlerinde bulunmaktadır.

Devamı yarın… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.