Takip Et

TÜRKİYE’NİN YAŞ SEBZE VE MEYVE İHRACATI

Türkiye bir yaş meyve ve sebze cenneti.

Ancak üretilen yaş meyve ve sebze nin miktarı hem ülke ekonomisi hem de piyasaların arz-talep dengesi açısından ihracatı gerekmektedir. İhracat ise hem yaş meyve ve sebze olarak hem de sebze ve meyve mamulu olarak yapılmaktadır.

2019 yılına ait oranları ele aldığımızda Ege ihracatında %47’si yaş meyve ve sebze,%59’u mamul sebze ve meyvedir.

Yaş sebze ve meyve ihracatında ilk beş dış pazar sırasıyla Rusya,Almanya,İtalya,Ukrayna,Polanya’dır.

Mamul yaş meyve ve sebze ihracatında ilk on ürün ise domates,domates salçası,dondurulmuş patates,közlenmiş biber,biber turşusu,elma suyu,hıyar turşusu,güneşte kurutulmuş domates dir.

Taze yaş meyve ve sebzede Ege ihracatını ele aldığımızda Ocak-Mart 2020 döneminde domates,mandalina,hurma,nar,limon,portakal,biber,elma,greyfurt,kestane ilk 10 sırada yer almakta.

2018-2019 dönemini ele aldığımızda Türkiye ihracatında narenciye ihracatı 180 milyon dolarla ilk sırada yer almaktadır.Onu yaş meyve ve sebze takip etmektedir.Toplam ihracat 332 milyon dolardır.

Türkye genelinde ilk on ürün sırasıyla mandalina,limon,domates,portakal,üzüm,kestane,nar,soğan,greyfurt ve biberdir.Toplam ihracat değeri 300 milyon dolardır.

2019 Kasım ayında en yüksek ihracat miktar ve değerine sahip ürün üzümdür.

Meyve ve sebzemizi satın alan ilk 20 ülke ise Rusya, Ukrayna, Irak, İtalya, Romanya, Almanya, Bulgaristan, Polonya, Suudi Arabistan, BAE, İsrail, Beyaz Rusya, İngiltere, Hollanda, Sırbistan, Moldova, Gürcistan, Çekya, Hindistan,Türkmenistan’dır.

Türkiye’de sebze-meyve ihracatı yapan ilk on il:

Değeri (%)

Mersin 30

Hatay 21

Antalya 12

İzmir 10

Trabzon 7

Adana 7

İstanbul 3

Şırnak 2

Aydın 2

Muğla 1

Bu rakamlar ihracat rakamı olup üretimle ilgili değildir.

AYDIN NEDEN BU KADAR GERİDE ACABA? 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.