Takip Et

TARIM ORMAN BAKANLIĞI İYİ VE ORGANİK TARIM UYGULAMALARINI NİÇİN TERKEDİYOR

2019 yılı Tarımsal Destekleme listesi Ekim ayı içerisinde çok gecikmeli olarak açıklandı.Bu gecikmenin de amacı tahmin ettiğimiz gibi devlet bütçesinde meydana gelen açığın kapatılması idi.

Her zaman olduğu gibi zenginin borcu silinirken,çiftçiye verilen üç kuruşluk desteklere göz dikildi.

2018 yılında 40 TL olan Organik Tarım desteklemeleribireysellerde 70TL’ye üretici grubunda ise 20 TL’ye düşürüldü.

Bu sınıfa giren bölgemiz ürünleri incir,elma,erik,nar,portakal,şeftali üzüm ve sebze çeşitleri.

Tarım ve Orman Bakanlığı kendi teşkilatları ile İyi Tarım(İTU) ve Organik Tarım Uygılamalarını (OTD) organize edememekte.Bu iş de Ziraat Odalarına kalmakta.Ziraat Odaları kendi adrolu çalışanları ve Tarım Danışmanları ile gruplar halinde üreticiye her iki uygulamayı da organize etmektedir.İlçe ve İl Tarım teşkilatları işin denetimininin bir bölümünü ve listelerini hazırlamaktadır.

9 Kasım tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2019/46 numaralı tebliğ yayınlandı.

Tebliğ bir felaket arzetmekte.

Öncelikle gerekçelerden bahsedelim.Ne yazık ki Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri ilçe müdürlüklerinin bir çoğu diğer tüm parasal konularda olduğu gibi“sahtekarlar” dan korkmaktadır.Tarla ve bahçelere giderek İTU ve Organik Tarım desteklemelerinin denetlemesini yapamamaktadır.

Aynen elektrikte olduğu gibi devlet , Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki kaçak elektrik kullanımın faturasını diğer bölgelerdeki illere keserken bu alanda da dürüstçe davranan çiftçiyi cezalandırmaktadır.

Olayın diğer yönü ise;özellikle Ziraat Odaları tarafından organize edilen İTU ve Organik Tarım Uygulamaları 2019 yılı itibari ile başlatılmıştır.

Üretici gereklilik olan Toprak - su ve kalıtım analizlerinin, sertifikasyon edindirme bedellerinin ücretlerini ödedi.Fakat Bakanlık;Yukarıda adını verdiğimiz tebliğin 24. Maddesi Ü ve V fıkralarında,

“2016 yılından başlamak üzere aralıksız üç yıl İTU desteğinden yararlananlar 2019 yılı İTU desteğinden faydalanamazlar.”

Hükmünü koymuş.

Yani devlet sağlıklı gıda üretenin devletin teşvik ettiği üretim şeklini yapanı cezalandırmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı ‘nda bu tebliği hazırlayan ÜST DÜZEY BÜROKRAT!

Bilesin ki Bu iş Danıştay’dan döner.Ancak üreticinin zararını sen nasıl karşılarsın bilmem.

SONUÇ:

Bu tebliğen en az 73 bin üretici olumsuz olarak etkilenmektedir.Türkiye’de İTU uıygulaması yapılan tarım alanı miktarı 4,5 milyon dekardır.

Aydın’da 157 bin dekarda üretici İTU yapmaktadır. Aydın’da bu tebliğ dolayısıyla zarar görecek üretici sayısı 11 219’dur.

NOT:Bu yazı aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye açık mektup niteliğindedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.