Takip Et

Aydın’da örtü altı üretim-jeotermal enerjinin ilişkileri-15

Aydın'da jeotermal enerjiden niçin seracılıkta yararlanamıyoruz sorusunun cevabını, önündeki engelleri sıralayarak, 2012 yılında Kamil Özdemir ve arkadaşlarınca hazırlanan bir projeden verebilmekteyiz:

“jeotermal saha sahiplerinin seracılara enerjiyi dekar başına kaç liradan verecekleri hususu da ayrı bir problem oluşturmaktadır. Eğer burada makul bir fiyat oluşmazsa, bu husus da jeotermal seracılığı olumsuz etkileyecektir. Jeotermal enerjinin seralara ücret karşılığı verilmesi konusunda, gerek ücretin belirlenmesi aşamasında gerekse daha sonra yaşanabilecek anlaşmazlıklar hususunda devlet tarafsız olarak aracılık yapmalıdır.

Jeotermal sahaların satılmış olması nedeniyle diğer alanlarda ve seracılıkta kullanımı sahayı alan firmaların inisiyatifine kalmıştır. Bunu önlemek için jeotermal sahaların korunması amacıyla oluşturulan bu sahaların etrafındaki bloke alanların yerel yönetimlerin sosyal amaçlı kullanımına açılması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı İlimizde bulunan jeotermal kaynaklar, ilimizin sosyoekonomik yapısı göz önünde bulundurularak makro planda planlanıp ona göre hareket edilmesi gerekir. Aydın’da çıkan jeotermal kaynakların Aydın’da yaşayan insanların sosyoekonomik yaşamlarını olumlu yönde etkilemesi konusunda mutlaka sosyal projeler üretilmelidir. Eğer bu sağlanmazsa hissedilmeye başlanan sancılar artarak devam edecektir.

Bu açıdan jeotermal kaynakların kullanımında bölgede yaşayan insanların da yararlanması yönünde kanunda mutlaka değişiklikler yapılmalıdır. Düne kadar devletin tasarrufunda olan kaynakların kiraya verilmekle devamlı olarak bunu alan kişilerin tasarrufunda ve tekelinde kalması adil bir yaklaşım olmasa gerektir.”

“Jeotermal seracılık yapacak müteşebbislerin sera yeri ve jeotermal enerji bulma konusunda yaşadıkları problemler: Jeotermal kaynakların jeotermal mevzuat ile beraber kullanılmaya başlaması sonucu, seracılığa yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Müteşebbisler çoğu zaman hem sera yeri bulma konusunda hem de jeotermal kaynaklardan faydalanma konusunda sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bazen sera yeri bulurken jeotermal enerji bulma konusunda problem yaşamaktalar bazen de tam bunun tersi durumlar yaşanabilmektedir. Bu sebepten dolayı jeotermal saha sahiplerinin başka alanlara ve seracılığa enerji vermelerini temin etmek için bu alanda yatırım yapmaları durumunda devlet desteği, teşviki veya ucuz kredi imkanları sağlanarak bu alanlara yönelmeleri sağlanmalıdır. Jeotermal kaynak sahipleri kendileri seracılık yapmak istediklerinde enerji açısından problem yaşamazken sera yeri bulma konusunda problemler yaşamaktadırlar. Zira bu alanlarda yeteri kadar hazine arazisi olmayışı ve mevcut arazilerin genelde şahıs arazisi olması nedeniyle sera kuracak yer bulamamakta, arazi almaya kalktığında arazi fiyatları normalin 10 katına kadar çıkabilmektedir. Bu hususlar jeotermal seracılılığı olumsuz etkilemektedir.”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.