Takip Et

İklim değişikliği (küresel ısınma )ve tarıma etkileri-3

Küresel ısınma dediğimiz, dünyamızın geleceğini etkileyecek ve insanlık tarihinin sona ermesine neden olabilecek en önemli çevre tahribatının, atmosfere salınan gazlardan ortaya çıktığını dünkü yazımızda anlatmaya başlamıştık.

Bunun da nedeninin insan olduğunu belirtmiştik.

İnsanlık, atmosferde istemediğimiz gazların miktarını artırdıkça,küresel ısınma da artmaktadır.Küresel ısınma arttıkça da iklim değişiklikleri meydana gelmekte, bu değişiklikler önce tarımı etkilemekte, tarımın etkilenmesi ile de gıda üretimi sekteye uğramaktadır.

Dün Sayın Galip Akın’ın bu alandaki araştırmasından hareketle karbondioksit gazının etkisinden bahsetmiştik. Bugün da diğer gazların etkilerini ele alalım:

HEPSİ DE ARTIYOR

“Diazotoksit (NO2) gazı: Sanayi Devrimi'nden bu yana %17 oranında bir artış göstermiştir. Atmosfere diazotoksit salınımının yaklaşık üçte biri tarıma açık toprakların kullanımı, kimya sanayisi ve büyükbaş hayvan yemleri yapımı sırasında gerçekleşmektedir. Atmosferdeki N2O miktarı giderek artmaktadır.

Halokarbon gazları: Kloroflorokarbon (CFC) gibi halokarbon gazları parfüm sanayindeki spreylerde ve soğutucularda kullanılarak atmosfere salınmaktadır. Bu gazlar atmosferin ozon tabakasındaki O3’u oksijene ve türevlerine dönüştürerek, ozon tabakasının incelmesine neden olmaktadır. Böylece güneşten gelen ultraviyole ışınlarının büyük bir kısmını tutan ozon tabakası inceldiğinden, yeterinden daha fazla ultraviyole ışınları dünyaya gelerek canlılarda çeşitli zararlara ve yeryüzünde ısınmaya neden olmaktadırlar. Halokarbon gazları aynı zamanda atmosfere yansıyan güneş ışınlarını tutarak da küresel ısınmaya neden olan gazlardır (Appenzerler ve Dimick, 2004; Güçlü, 2006; Türe, 2003).

Ozon (O3) gazı: Atmosferin ozon tabakasını oluşturarak hem güneşten gelen fazla ultraviyole ışınlarını emerek, dünyanın yaşanabilir bir gezegen olmasında çok önemli bir rol oynarken, sera etkisi olan bir gaz olmasıyla da yeryüzü sıcaklığının belirli derecelerde kalarak canlılara yaşama ortamı sağlamaktadır.

DÜZEYİ GİTTİKÇE ARTIYOR

Karbonmonoksit (CO): Zehirli bir gaz olduğundan atmosferde fazla miktarda olması çok tehlikelidir. Aynı zamanda atmosferde sera etkisi yapma özelliği olan CO en çok insan aktivitesi sonucu atmosfere verilir. İyi yakılmayan fosil yakıtlardan daha fazla oranda CO çıkmaktadır ve atmosferdeki düzeyi gittikçe artmaktadır (Bozoğlu ve ark, 2003; www.cevreorman.gov.tr).”

Yukarıda etkisinden bahsettiğimiz gazların atmosferdeki oran ve miktarlarının artması küresel felaketlere zemin hazırlamaktadır.

Oranları binde 1 kadar olan bu gazlar, dünyamızın ısısının korunmasını sağlamakta ve dünya ısısını 15 derecede tutmaktadırlar.Eğer bu gazlar olmasaydı dünyanın ısısı ortalama –18 derecelerde olacaktı ki bu insanların yaşaması için uygun bir ortam olmayacaktı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.