Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-2

Batı Trakya ve Makedonya gezimizde bizi ( Aydın Ziraat Odaları altı İlçe Yönetim Kurulu Başkanı olarak ) karşılayan Onur Ahmet Mustafa ve Hüseyin Sadık “Tarım ve Hayvancılık Araştırma Enstitüsü” nün görevlileri konumunda.

 

Böyle bir enstitünün kurulmasına Yunan Devleti’nin izin vermesi bizi elbette şaşırttı. Çünkü;

1974-1981 yılları arasını Batı Trakya Türk Azınlığı için “cehennemî yıllar” olarak adlandırmak gayet isabetli olacaktır. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın acısını adeta azınlıktan çıkararak her türlü aşağılama, hak gaspı ve uygarlık dışı uygulamayı devlet politikası haline getirmişlerdir.

 

Türk azınlığın her türlü ekonomik faaliyetine adeta el konulmuş; yasaklar zinciri uygulamasıyla “ülkeyi” terk etmeleri için her türlü baskı uygulanmıştır.

 

Büyük bir çoğunluğu tarımla uğraşan Türkler için traktör ehliyeti alma yasağı getirilmiştir. Yeni” nesillerin traktör kullanmalarının önüne geçilirken eskilerin ehliyetlerine el koymak için bin bir çeşit bahane yaratılmıştır.

 

Konu ile ilgili olarak bir yaşanmış gerçeği aktaralım:

“Merhum Sadık Ahmet’in Batı Trakya Türkleri'nin lideri olarak sahneye çıktığı yıllar. Yunan Devleti’de Gümülcine ve İskeçe’de faaliyet gösteren ve resmi bir devlet makamı olan “Azınlık Büro Şefleri “Mihalidis ve Gandas marifeti ile her adımında Sadık Ahmet hakkında yeni bir mahkemeye çıkarılma kararı vermekteler.

 

Mahkemelerden bir duruşmada konu Türk azınlık mensuplarının “traktör ehliyeti” nden mahrum edilmeleri…Mahkeme Başkanı Hakim Yunan Devlet görevlisine sorar:

-Niçin bunlara ehliyet vermemektesiniz?

-Efendim,yeterince Yunanca bilmedikleri için traktör tekniği ve parçalarıyla ilgili kelime hazineleri yetersiz olduğunudan sınavlarda başarılı olamamaktadırlar.

 

Davanın Sadık Ahmet lehine tanığı Küçük Müsellim Köyü’nden 'daha sonra dostluk, eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı seçilecek olan' Boşnak Mustafa’ya sorulur:

-Traktörle ilgili teknik terimlerin Yunancalarını bilmediğiniz iddiası doğru mudur?

-Sayın Hâkim ben “takita”yı (vites) takita olarak bilirim başka nasıl adlandırıldığını bilmem, der.

Uzun yıllar Türklerin yeni tarım arazileri satın almaları veya Helen ırkından gelen Yunan vatandaşlarından kiralamaları yasak kılındı.

Türklerin ellerindeki tarım arazilerini Helen ırkından gelen Yunan vatandaşlarına satmaları için her yol ve vasıta uygulamaya konuldu.

Türk Cemaati Vakfı'na ait binlerce dekar tarım arazisine Yunan Devleti tarafından el konuldu. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.