Takip Et

Jeotermalde savcıllı öncesi ve sonrası-12

Mahallelerinin tarım arazilerinde jeotermal sondaj kuyuları açılması konusunda Buharkent Savcıllı Mahallesi halkının İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne hitaben yazdıkları itiraz dilekçelerinde yer alan gerekçelerini yayınlamaya devam ediyoruz:

L-HUKUKİ BOYUT:

Bölgemizin en önemli iki tarım ürününden birisi zeytin olup, mahallemizde zeytin alanlarımız çok geniş alanlar kaplamaktadır. Adı geçen zeytin alanlarının neredeyse tamamı tapuda kayıtlı olup Buharkent İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Buharkent Ziraat Odası tarafından bu alan ve sahalarda fiilen zeytin üretimi yapıldığı kayıtlarla resmiyet kazanmıştır. Hangi imtiyaz sahibi şirkete ait olursa olsun, santral yer seçimi ortaya çıktığında yasal olarak santral inşası mümkün olmamaktadır.

Kızıldere ve Feslek mahalleleri arasında zeytin alan ve sahaları o kadar yoğundur ki santral için seçilen hiçbir alan zeytinlik alan ve sahalara 3 kilometreden uzak olamamaktadır.

Danıştay’ın Soma Yırca örneğinde olduğu gibi emsal kararı mevcut iken ZORLU DOĞAL AŞ’nin 3573 sayılı yasanın 20. Maddesine rağmen 3. ve 4. santrallerini inşa etmesi, ön lisans ve lisans başvurularının hala geçerli olması, santral işletme ruhsatı alması yasalarımıza aykırıdır.

Yeni inşa edilecek bu tür tesisler için adı geçen yasa kesin engel konumundadır.

ZORLU DOĞAL AŞ’nin EPDK’ya yapmış olduğu kabul edilen ve inceleme safhasında bulunan ön lisans ve lisan başvuruları derhal iptal edilmelidir. İptal etmeyen veya iptal ettirme yetkisi bulunduğu halde iptal başvurusunda bulunmayan kamu görevlileri görevi ihmal ve kötüye kullanma suçları ile karşı karşıya kalacaklardır.

BİZ AŞAĞIDA İMZASI BULUNAN SAVCILLI MAHALLESİ SAKİNLERİ OLARAK;

Yukarıda verdiğimiz örnekler, yasaların ihlali dolayısıyla, mahallemize girecek olan jeotermal sistemin tarımımıza, tarım topraklarımıza, sulama suyumuza, yer altı içme sularımıza, her türlü tarım ürünümüze, insan ve hayvan sağlığına, gelecek nesillerimizin sağlıklı yaşamalarına doğrudan olumsuz etki yapacağından, ürettiğimiz gıdalar tüketicinin sofrasına sağlıklı ve kalıntılı ulaşacağından, sosyal hayatımızı kısıtlayacağından, toplumsal yaşamımıza müdahale edeceğinden dolayı adı geçen, mahallemizde jeotermal faaliyetlerin gerçekleşmesine, sondaj kuyusu açma faaliyetlerine karşı çıkıyor, ÇED RAPORUNA İTİRAZ EDİYORUZ. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.