Takip Et

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN NÜFUS YAPISI

Bazı şehirlerin sürekli göç alıp bazılarının da sürekli göç vermelerinin temelinde yatan ana neden ekonomiktir.Eğer karnınız doymuyorsa o vatanı terk edersiniz.

 

Canlı örneklerine bakacak olursak ülkemizde Sinop,Hakkari,Siirt,Kars Ardahan Sivas gibi sanayi ve ticareti gelişmemiş istihdam imkanı nüfus artışına yetişemeyen,tarım alanları o ili besleyemiyorsa göç zorunlu olarak başlar.

 

Göç de nüfus yapısı üzerinde-tedbirler alınmadığı için- olumsuz etki bırakır.

 

Bunlardan birisi çalışan ve tarımda çalışan nüfusun yaş ortalamasının ilerlemesidir.Çünkü genç nüfus başka sektörlere kaydığı için tarımda sadece belli yaş grubu üzerinde olanlar kalacaktır.

 

2021 yılı itibarıyla aktif çiftçilerde yaş ortalamasının 56’ya yükselmesi, Türkiye’deki çiftçilerin yaş ortalamasında hızlı bir yükselme trendi yaşandığına işaret etmektedir. Bu yükselişte son yıllarda uygulanan ve genç çiftçilere ayrıcalık tanıyan hibe ve kredi programlarının yeterli olmadığı ve bu programların gelecek vaat etmediğine potansiyel genç üretici kesimin itibar etmemesinden kaynaklandığı ve rol oynadığı tahmin edilmektedir. Gerçekte ise bu genç kesim çoğunlukla şehirde çalışma şartlarından ve ekonomik durumlarından memnun değildir.

 

Daha çok şehir merkezlerinde hissedilen yüksek genç nüfusta işsizlik oranının kısmi de olsa gençlerde “tarıma dönüş” düşüncesini güçlendirdiği düşünülmektedir.

 

Günümüzde çiftilerin yaş ortalamalarını ele aldığımızda şu tablo karşımıza çıkmaktadır:

 

Yaş grubu Oranı(%)

19-29 3,5

30-39 21,6

40-49 31

50-59 34,8

60-69 8,1

70-79 0,9

80 üzeri 0,3

 

Tablo da göstermektedir ki ülkemizdeki her üç çiftçiden ikisi 40-60 yaş aralığındadır.

 

Çiftçilerin ancak %25’i 40 yaş altındadır.

 

Araştırma kapsamında elde edilen bir diğer veri ise çiftçilik tecrübesi olup, ortalama tecrübe tecrübe 24 yıl olarak tespit edilmiştir. Minimum tecrübe 2 yıl, maksimum tecrübe 61 yıl olarak belirtilmiştir. Bu veriler, Türkiye’de çiftçiliğin genellikle aileden çocuklara arazi ve meslek devri şeklinde ilerlediğinin de bir göstergesi niteliğindedir.

 

Bankalara kredi başvurusunda bulunan çiftçilerin yaş ortalaması, 53 ‘tür. Kredi başvurularında daha çok işletme/arazi sahipliği dikkate alınmaktadır.

 

Diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda, Türkiye’deki çiftçilerin gelişmiş ülkelere göre hâlâ daha genç bir çiftçi kesimine sahip olduğu bilinmektedir. Sözgelimi, Avrupa Birliği’nde ve Amerika’da genç çiftçi (40 yaş altı) oranı %11’dir. Avrupa Birliği’nde ortalama çiftçi yaşı 51 iken, Amerika’da 58’dir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.