Takip Et

AYDIN’DA KİVİ TARIMININ OLABİLİRLİĞİ

Son yıllarda Aydın’da yetişen tarım ürünlerinin değerini bulmaması, üretilen hemen her ürünün zarar etmesi, çiftçi borçlarının her geçen gün artması, üreticileri yeni arayışlara sürüklemektedir.

Özellikle genç arkadaşların internet ortamında yayınlanan her bilgiyi gerçek sanarak bu bilgiler ışığında yeni yatırım alanları araştırmaları, hemen zengin olma arzusu bu arayışları artırmaktadır.

Bize yapılan başvurulardan birisi de Aydın’da kivi üretimi yapma arzusu…

Acaba olabilir mi?

Konuyu sadece iklim açısından ele alarak konuya açıklık getirmeye çalışacağız.

Ülkemizn kivi üretimi 50 bin tonu aşmış durumdadır. Üretim yapılan iller üretim miktarlarına göre sıraladığımızda karşımıza şu liste çıkmaktadır: Rize,Yalova,Kocaeli,Artvin,Ordu,Giresun ve Trabzon…

Kivi ılık ısı, yüksek nem isteyen bir bitki çeşidi. Yıllık ortalama sıcaklık 12-15 derece arzu edilmektedir. Yaz sıcaklığının 23,kış sıcaklığının 13 derece olması idealdir.

Bu illerin içinde Aydın’a en yakın il olan Yalova ile Aydın’ın iklim değerlerini karşılaştıralım:

Parametreler

Yalova Aydın

Ortalama kış sıcaklığı 6,1 8,5

En yüksek kış sıcaklığı 10,1 13,2

En düşük kış sıcaklığı 2,1 3,8

Ortalama yaz sıcaklığı 22,2 27,9

En yüksek yaz sıcaklığı 27,8 41,5

En düşük yaz sıcaklığı 16,8 16,9

Yıllık yağış miktarı 723 647

Temmuz yağışları ortalaması 22 4

Aralık yağışları ortalaması 117 131

 

Buharlaşma, rüzgâr yönü, coğrafi konum ve diğer bazı özellikler de nem oranını belirlemektedir.

Kivi de yüksek oranda nem isteyen bir bitkidir. Aydın iklimi özellikle yaz aylarında kivinin nem ihtiyacını karşılayamamaktadır.

Üreticimizin kazanmasını ve Aydın’da bitki deseninin zenginleşmesini can-ı gönülden arzu ederiz. Ancak iklim verileri açısından Aydın ili kivi yetiştirilmesine uygun değildir.

Geçtiğimiz yıllarda deve kuşu,çinçila yer çileği ve benzeri hayvan ve bitki üretme arama ve maceralarının üreticimizi ne kadar zarar ettirdiğini bilmekteyiz.

Bu bakımdan yatırım yapmadan önce konunun teknik yönü hakkında bilgi sahibi olan Araştırma Enstitüleri, İl ve İlçe Gıda Hayvancılık Müdürlükleri ve Ziraat Odalarına başvuru yapmak en doğru ilk hareket noktası olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.