Takip Et

TARIMSAL TEKNOLOJİLERİ KULLANMAK VE TARIMSAL DEĞERİ ARTIRMAK

Tarımda birim başı değeri artırmanın yollarından birisi de teknolojiye ayak uydurma ve yeni teknolojileri kullanabilme becerisinden geçmektedir.

 

Peki bu becerinin ve teknoloji kullanmanın yaygnlaşması nasıl gerçekleşecektir?

 

Tarımsal teknoloji kullanımının ve erişimin kolaylaştırılması amacıyla yayım çalışmalarının bu konuda yoğunlaştırılması.

 

Çeşitli ülkelerdeki teknolojik tarım aletleri ve bunlara ilişkin destek programlarının incelenmesi ve alternatif destekleme modelleri üzerinde “düzenleyici etki analizi” çalışmaları yapılması.

 

Desteklerin işletme ölçekleri ve ihtiyaçlara göre belirlenmesi yanında tarım teknolojileri için güç kapasitelerinin de dikkate alınması.

 

Öncü tarımsal teknoloji girişimcilerinin, yerli ve yabancı tarımsal girdi firmalarının, STK’ların ve elbette kamu sektörünün bir arada ortak akıl geliştirmesine yönelik tarımda e-dönüşüm platformunun oluşturulması.

 

Tarımsal teknoloji uygulamalarının maliyet-fayda etkisinin ölçülmesine yönelik çalışmalar. Akıllı tarım gibi çok üst düzeyde teknoloji içeren türden makinelerin üretilmesi için araştırma, modelleme, ürün geliştirme, tarla denemeleri gibi uzun bir döneme yayılan zor ve meşakkatli bir süreç için süreç geliştirme ve yönetiminin yapılması.

 

Tarımsal teknoloji kullanımında kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlenerek ulusal e-dönüşüm stratejisi dikkate alınarak dinamik hale getirilmesi.

 

Tarımsal mekanizasyon ve hassas tarım uygulamalarının kolay temin edilebilmesi amacıyla alternatif finansman modelleri üzerinde çalışılması ve öncelikle, tarımsal üretime uygun koşullara göre leasing modellerinin belirlenmesi amacıyla finans kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütülmesi.

 

Sadece tarım teknolojilerine odaklı çalışan, yeni teknolojilerin geliştirilmesinin yanı sıra dünyada geliştirilen tarım teknolojilerini çekebilmek amacıyla çalışmalar yapacak tarımsal bilim ve teknolojik yenilikler araştırma parkı kurulması.

 

Tarımsal teknoloji girişimcilerini desteklemek üzere bir teknoloji yarışmasının düzenlenmesi.

 

Maliyetlerin düşürülmesinde önemli katkısı bulabilecek alternatif enerji kaynağı (güneş, rüzgâr, hibrit sistemler vb.) kullanabilen, elektrik motorlu araçların teknolojik altyapısı ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların kamu ve özel sektör iş birliğine yönelik yeni bir yapılanma çalışması yürütülmesi.

 

Kaynak:3.Milli Tarım Şurası Tarımsal Girdiler ve Finansman Komisyon Raporu (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.