Takip Et

DÜNAYADA VE ÜLKEMİZDE KESME ÇİÇEK ÜRETİMİ

Ülkemizde süs bitkileri sektörü içinde kesme çiçek gelir tutarı olarak en fazla alana ve öneme sahiptir.

TÜBİTAK tarafından hazırlanan “Süs BitkileriSektörü Ulusal Strateji Raporu” nda bu alanda geniş bilgi aktarımı bulunmaktadır.

Dünyadaki ihracat rakamlarına bakıldığında 2015 yılında kesme çiçek ihracatı toplam 8,57milyar $ olarak gerçekleşmiştir.

2011 – 2015 yılları arasında dünya kesme çiçek ihracatında büyüme göze çarpmamaktadır. En büyük ihracatçı ülke konumundaki Hollanda, 3,86milyar $’lık pay ile dünya ihracatının %45’ini gerçekleştirmektedir. İhracatta ikinci sırada yer alan Kolombiya,1,3 milyar$ ihracat ile pazarın %15,1’ine sahiptir. Üçüncü sıradaki Ekvator ise 820 milyon $ ile pazarın %9,6’sına sahiptir. İhracatın son 5 yıllık trendi en büyük ihracatçı olan Hollanda’nın %5 ile aleyhine pazar kaybettiğini, ikinci en büyük ihracatçı Kolombiya’nın %1 lehine ve üçüncü en büyük ihracatçı Ekvator’un ise %6 pazar kazandığını göstermektedir.

En büyük ihracatçı ülke konumundaki Hollanda, ürettiği kesme çiçekleri sırasıyla en çok Almanya, Birleşik Krallık (UK) ve Fransa’ya göndermektedir. Hollanda ürettiği kesme çiçekleri dünyaya ortalama 6.775$/ton ile satmaktadır. Bu ülkelerden Almanya ortalama 6.493 $ (ton) ile kesme çiçek almaktadır.

En büyük 2. ihracatçı ülke konumundaki Kolombiya ise çiçek soğanlarını ortalama 5.826$/ton ile satmaktadır. Kolombiya’nın ihracat yaptığı öncelikli ülke ABD’dir. ABD, Kolombiya ihracat pazarının %77’sini oluşturmaktadır.

En büyük 3.ihracatçı ülke olan Ekvator ise, ürettiği kesme çiçekleri sırasıyla en çok ABD, Rusya ve Hollanda’ya göndermektedir. Dünyanın en büyük ihracatçısı Hollanda’dan kesme çiçek alan öncelikli ülkelerin bu ülkeye olan ortalama uzaklıkları yaklaşık 1.500 km mesafede olduğundan dolayı lojistik maliyetleri etkin bir rol oynamamaktadır.

Kolombiya ve Ekvator’un ihracat yaptığı ülkelerin bu ülkelere olan ortalama uzaklıkları daha fazla olduğu için Kolombiya ve Ekvator’dan çıkan ürünler nezdinde lojistik maliyetleri etkin rol oynamaktadır.

Türkiye ise 2015 yılında gerçekleştirdiği 28milyon $ değerindeki ihracat ile dünyada 23. sıradadır. Türkiye’nin dünyadaki pazar payı 2015 yılında ihracat değeri bazında %0,3 olmuşturÜlkemiz dünya ihracatında son 5 yıl (2011-2015) içinde değer olarak %1’lik bir ilerleme kaydetmiştir. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracatın büyük kısmı Birleşik Krallık (UK), Hollanda ve Rusya’ya yapılmıştır.”(*)

(*):Kaynak:TÜBİTAKSüs BitkileriSektörü Ulusal Strateji Raporu-2017 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.