Takip Et

ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ KIRMIZI ET SEKTÖRÜ MEVCUT DURUM ANALİZİ-2

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 2018 Yılı Kırmızı Et değerlendirme raporunda yer alan, raporunda herhangi bir değişiklik yapmadan konseyin yaklaşımını okuyucu ve besicilerimizin bilgilerine sunuyoruz:

TÜİK Tüketici Fiyat Endeksine göre perakende dana eti fiyatı 12 aylık dönemde (Kasım 2017 – Ekim 2018) % 10,28 oranında artmış, kuzu eti % ise 22,86 oranında artmıştır.

Süt üretiminde ve süt fiyatlarında yaşanan gelişmeler de sektörümüzü doğrudan etkilemektedir. Buna göre çiğ süt fiyatlarının uzun süredir aynı kalması ve çiğ süt fiyatları ile perakende fiyatlar arasındaki farkın açılması nedeniyle henüz damızlık vasfını kaybetmemiş hayvanların 2018 yılında da kesime gittiği sonucu çıkarılabilir.

TÜİK verilerine göre 2018 yılı ilk dokuz ayı itibarı ile üretim 7 milyon 741 bin ton olarak tahmin edilmiştir. Ulusal Süt Konseyi Ağustos 2018 tarihinden itibaren referans çiğ süt fiyatını 1,70 TL/Litre olarak belirlemiştir

Bununla birlikte TÜİK Tüketici Fiyat Endeksine göre sütün perakende fiyatları yılbaşından bu yana % 32 oranında zamlanmıştır.

2018 yılında yaşanan perakende fiyat artışlarını TÜİK hayvan varlığı ve kırmızı et ve süt üretim rakamları ile birlikte değerlendirdiğimizde kur baskısı ile üreticinin yükselen maliyetleri ile azalan kırmızı et üretimi nedeniyle fiyatların artış gösterdiğini söyleyebiliriz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.