Takip Et

TARSİM NEDİR, NE İŞE YARAR?

Günümüzde güvenli yaşamanın şartlarından birisi “sigorta” yaptırmak. Evi, arabayı, iş yerimizi, çalışma hayatımızı, çoluğumuzu çocuğumuzu velhasıl değeri olan her şeyimizi, herhangi bir tehlikeyle karşılaşma riski olan her varlığımızı sigortalatmalıyız.

Kazaya, hırsızlığa, hayatın hızlı akışına, yangına, depreme, iklim şartlarına karşı başta olmak üzere birçok alanda sigorta yaptırmamız mümkün.

Hatta devletin zorunlu kıldığı kamu sigortaları yetmediği zaman da ferdi sigortalara başvurabilmekteyiz.

Tarımda sigortlama daha emekleme döneminde. Devletin –Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-öncülüğünde kurulan kısa adı TARSİM olan Tarım Sigortaları, tarım ürünlerinin ve hayvancılığın sigortalanmasında önemli bir görev üstlenmekte.

TARSİM, ”5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamındaki risklerin teminat altına alınması, standart sigorta poliçelerinin belirlenmesi, hasar organizasyonları, tazminat ödemelerinin yapılması, tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve diğer teknik hizmetlerin yürütülmesi” amacıyla kurulmuştur.

Bunun için de bir “Tarım Sigortaları Havuzu” oluşturulmuştur.

TARSİM, kendi deyimleriyle “Tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğu görülmektedir.”

İçinde bulunduğumuz mevsim ve uzun vadeli düşündüğümüzde, yaşamakta olduğumuz küresel iklim değişiklikleri Türk çiftçisi açısından, TARSİM’i ve tarımsal varlıkları sigortalatmayı adeta zorunlu kıldırmaktadır.

Her ne kadar valilikler bünyesinde “Doğal Afet Fonu” bulunsa da,devletin yeni anlayışı gereği, her afette çiftçiye nakit yardımda bulunmak istenmemektedir.

Çiftç ürününü TARSİM yoluyla sigortalatmaya teşvik edilmektedir.

TARSİM artık bir gereklilik durumundadır.

Kış boyunca don tehlikesi ürünlerimizi tehdit ederken, dolu, sel,kuraklık gibi şu mevsimde sık sık başımıza doğal ve iklimsel afetler gelirken her ne kadar TARSİM’in eksik, aksak, yanlış, topallayan, şaşı, sağır yönleri bulunsa da TARSİM'de üretici adına az da olsa bazı kolaylıklar da bulunmaktadır.

Devlet destekli tarım sigortalarında, poliçe toplam primini oluşturan dolu riski priminin %50’si, don riski priminin %67’si (2/3’ü) Devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, tarım sigortalarında ilk defa sigorta yaptıran üreticiler için tarife primleri üzerinden % 5 başlangıç indirimi, aynı parselde veya işletmede hasarsız geçen bir dönemi takip eden yeni üretim döneminde sigorta yaptırılması durumunda % 10 indirim uygulanması gibi.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.