Takip Et

ZEYTİN YASASI NELER İÇERİYOR

Şu anda TBMM gündeminde olan veya yazımız konunun genişliği dolayısıyla gecşktiyse,muhtemeldir ki zeytini madencinin insafına bırakma yasası yürürlüğe girmiş olacaktır.

 

Ancak bu yasa daha önce “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 1 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış ve birçok kesimden tepki almıştı. İlgili maddenin yürütmesi isse Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunarak durdurulmuştu.

 

İşin garip tarafı bu yasanın yürürlüğe girmesini Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı istemekte.Teklif onların Yani zeytini sofrada görenlerin.

 

Bir de zeytin katliamının gerekçesi yer almakta: Gerekçede “madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi doğrultusunda tabi olacağı usul ve esasların düzenlendiği”

 

Yasa neler getiriyor?

 

“Maddede, madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi durumunda, zeytinliğin maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına ve bu alanlarda artık madencilik faaliyetleri yürütülmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebileceği belirtildi.”

 

Başkaca mevzuatta maden sahasında madencilik çalışmaları bittiğinde yerine ağaç dikilmesi zorunluluğu varken bu yasada madencilik faaliyeti “süresiz” hale getirilmekte.

 

Ayrıca maddede daha önce yasaya aykırı olarak uygulanmış, enerji sektörü tarafından,3573 sayılı yasanın hilafına Aydın Buharkent ,Kızıldere’de ortaya konulmuş senaryo yine sahneleniyor:

 

 

“Ayrıca, zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda madencilik faaliyetlerine biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden alınan görüşler doğrultusunda verilebileceği belirtildi. Ayrıca bu tür alanlarda faaliyet yürütülecek alan ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesinin tesis edilmesinin zorunlu olduğu aktarıldı.”

 

Maden şirketi tarafından ücret karşılığı bir biyolog ve ziraat mühendisi kiralanacak”,zeytinlerin kesilmesi,sökülmesi ve taşınmasının sakıncası yoktur” şeklinde bir rapor hazırlatılacak ve zeytinlikler yok edilecek.

 

20 yılda 10. kez, zeytinlikleri madenciliğe açmak için kanun teklifi hazırlandı.Danıştay ve Anayasa mahkemesi yine bu yasayı reddedecek.

 

Bizim de gözümüz TBMM’de olacak.

 

Bu yasa geçerken,hangi parti mensubu olursa olsun oturuma gelmeyen,çekimser kalan ve “evet” oyu veren tüm milletvekilleri ile tarım temsilcisi ve üreticiler olarak seçim öncesinde ve sandıkta görüşeceğiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.