Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-18

DİDİM

1 Kasım 2015 seçimleri analizini ilçelerimizi tek tek ele alarak sürdürüyoruz.

Didim, Cumhuriyet Halk Partisi’nin en güçlü olduğu ilçelerden birisi. Yıllardır belediye başkanlığını kimseye kaptırmamakta. Kendi içinde pek çok çalkantı ve bölünmeler meydana gelmesine rağmen. Bu seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi Didim’de 800 civarında oy kaybetti. Adalet ve Kalkınma Partisi ise yüzde 4 kadar oyunu artıran parti oldu. Milliyetçi Hareket Partisi ise yüzde 12 gibi büyük bir oy kayına uğradı. Doğu kökenli vatandaşların yoğun yer aldığı Didim’de HDP oylarının neredeyse yarısını kaybetti.

Kayıpların nedenlerini incelediğimizde Cumhuriyet Halk Partisi’nin kaybının Didim Belediyesi’nden ve hizmetlerinden, Milliyetçi Hareket Partisi’nin kaybının iktidar ümidi olmaması, Devlet Bahçeli’nin olumsuz söylemleri, Aydın’da bulunan Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatlarının tembelliği ve Türkiye genelindeki genel oy düşüşünden kaynaklandığını söylemek yanlış olmaz. Doğu kökenli vatandaşlar ise terör olayları nedeniyle rahatlarının ve huzurlarının bozulmasını istemedikleri ve Didim’de kalıcı olmak istedikleri için oylarını Adalet ve Kalkınma Partisi’ne aktardılar. Adalet ve Kalkınma Partisi Didim’de bin 787 adet artırarak seçimden zaferle ayrıldı.

Partiler 7 Haziran 2015 Milletvekili seçimleri 1 Kasım2015 Milletvekili seçimleri

Oy Sayısı Oy Sayısı

CHP 20 819 20 034

AK Parti 9 117 10 904

MHP 5 984 3 940

EFELER

Efeler ilçesi (Aydın Merkez) 175 bin oy ile en yüksek oy sayısına sahip durumda. Cumhuriyet Halk Partisi oyunu 2 bin artırırken Adalet ve Kalkınma Partisi’ndeki artış 14 bin 921 oldu. Milliyetçi Hareket Partisi’nin kaybı ise 2 bin 723 oldu.

Kazanç ve kayıpları değerlendirdiğimizde Efeler’de hem Efeler hem de Büyükşehir Belediyesi’nden doğan memnuniyetsizliğin izlerini görmemek mümkün değil. Özellikle yeni oy kullananlar Cumhuriyet Halk Partisi ve Özlem Çerçioğlu’nun çabalarına rağmen oylarını, Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana çok düşük oranda kullandılar.

Adalet ve Kalkınma Partisi’ndeki büyük oranda artışın nedeni ise Mehmet Erdem faktörü.Mehmet Erdem’in tüm Aydın genelinde olduğu gibi Efeler’de de sevilmesi ve partisinin büyük oranda oy artışı sağlamasına neden oldu.Sayın Mehmet Erdem’in Efeler’de elde ettiği büyük artış Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üçüncü milletvekilini elde etmesinde en etkili sonuç oldu. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.