Takip Et

2022 YILINDA BAĞCILIK

Bu yazı dizimizde ürünü “para etmeyen” ve arayış içerisinde olan üreticilerimize ışık tutumak amacı ile farklı meyve çeşitlerinin Aydın ili başta olmak üzere Ege Bölgesinde yetiştirilmesi halinde artı ve eksilerini artaya koyarak yol göstermek amacındayız.

“Güney Ege Bölgesinde (Aydın, Denizli, Muğla) meyve üretiminde üzüm önemli bir yere sahiptir. 2008 yılı rakamlarına göre ülkemizde üretilen sofralık çekirdeksiz üzümün %21,89’u, şaraplık üzümün %11,73’ü, kurutmalık çekirdekli üzümün %7,12’si, kurutmalık çekirdeksiz üzümün %5,42’si, sofralık çekirdekli üzümün %5,28’i bölgede yetişmektedir.”

Ege Bölgesinde (Aydın,Muğla,Denizli) üzümcülükte yerleşik alanlar yaratmış ilçeleri ele aldığımızda,

1.sıra:Çal,Baklan

2.sıra:Buldan,Bekilli,Acıpayam,Güney

3.sıra:Çivril,Buharent,Sarayköy,Bozkurt,Çardak,Acıpayam,Kale,Çardak ve Fethiye ilçeleri gelmektedir.

31.711 tonluk üretimi ile Buldan ilçesi 2008 yılında bölgede sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminde öne çıkmıştır. Bölgedeki üretimde %30,14, ülke üretiminde ise %6,6’lık paya sahip olmuştur. Sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminde Buldan ilçesini, Honaz (23490 ton), Çal (18464 ton), Çivril (7713 ton), Denizli (7177 ton) izlemektedir.

Kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminde Buldan 28675 tonluk üretimi ile bölgede %45,72 paya sahipken, ülke üretiminin %2,48’ini karşılamaktadır. Bölgede kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminde Çal (20600 ton) ve Çivril (5310 ton) diğer önemli ilçelerdir.

Şaraplık üzüm üretiminde Çal ilçesi 21099 ton üretim ile TR32 Bölgesinde %38,25, ülke üretiminde %4,49 paya sahiptir. Çal ilçesini Güney (16872 ton), Bekilli (12038 ton), Baklan (3080 ton) izlemektedir.

Bağcılık üreticimiz açısından dalgalı bir seyir göstermektedir.Bu sofralık taze,kurutmalık çekirdeksiz ve çekirdekli,şaraplık üzümlerde aynı.

2020 yılında kurutmalık üzüm üreticiyi nispeten memnun ederken TMO’nun 12,50 TL fiyat artışı,girdi fiyatları ile kıyaslandığında yeterli gelmiştir. Taze üzüm piyasaları dalgalı bir fiyat yaşamış, orta dönem üzümleri sıkıntılı bir satış dönemi geçirmişlerdir.Şaraplık üzümler de üreticiyi yeterince tatmin etmemiştir.

Çekirdeksiz yaş üzümde çiftçinin eline geçen fiyatlar 2006-2009 yılları arasında grafik 9’daki gibi gerçekleşmiştir. 2007 ve 2008 yıllarında 3 ilde de fiyatlar artış trendi göstermiş, 2009 yılında ise 3 ilde de fiyatlar düşmüştür2021 yılında kurutmalık üzüm üreticiyi nispeten memnun ederken TMO’nun 1,50 TL fiyat artışı,girdi fiyatları ile kıyaslandığında yeterli gelmemiştir. 2021 yılında kaliteli ve ihracata uygun yaş üzüm çeşitleri başlangıçta iyi fiyatlarla satılırken son dönemde satış sıkıntısı baş göstermiş,sofralık üzümlarin önemli bir bölümü suma ve alkollük olarak 1,50-2 TL aralığında alıcı bulmuştur.Şaraplık üzümde şarap fabrikaları rekolte azlığı nedeni ile ilk anda paniklemişler;bazı şaraplık üzüm fiyatları 7-8/Kg /Tl ye kadar satılırken sezon sonu alımlar yavaşlamış,fiyatlar “dip” yapmıştır.

Bağcılık en masraflı,girdi fiyatlar ve işçiliği örtü altı ,le beraber en pahalı tarımsal faaliyetlerden birisidir.Bağ kuracak üreticimizin öncelikle Pazar fiyatlarını gözden geçirmesi gerekmektedir.

Bağcılık en yoğun emek ve en yüksek girdi maliyeti olan bir tarım faaliyetidir.Ekipman,girdi maliyeti için finans birikimi yeterli olamamaktadır.Siz üreticilerin ve üretimde çalışacak işi,budayıcı vb. ekipleriniz ve bu ekiplerin bağcılık teknik,bilgi ve becerisine sahip olması zorunludur.

Diğer bir önemli pazarlama kıstası ise yakınınızda üzüm pazarı oluşmadı ise bağcılık sektörüne girmekte dikkatli davranınız

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.