Takip Et

JEOTERMAL ENERJİNİN SOSYAL VE SİYASİ YÖNÜ-1

Aydın ‘ın bitmeyen sorunu “jeotermal enerji” konusu ile ilgili elden geldiğince tarafsız olmaya çalışarak tespitlerimizi ortaya koymaya çalışacağız.

İşin taraflarından birisi sayıları 11’i halen üretimde ,1’i inşa halinde 12şirketin sahip olduğu1.222 MW gücünde 59 adet elektrik enerji santrali bulunmaktadır.Bunların toplam üretimi yaklaşık 7546 MW e dir.

Tüm şirketleri aynı kefeye koymak istemiyoruz.Ancak genellikle aynı dernek çatısı altında toplandıkları için ortak özellikleri ağır basmaktadır.İçlerinden az sayıda şirket yasalara daha saygılı,çevre değerlerine duyarlı,çevre halkını “yok” ve “hiç” saymamaktadır.

Genl ortak özellikleri ile;

1-Jeotermal imtiyaz sahibi şirketler çevre halkından kopuktur.Halkla herhangi bir biçimde olumlu temasları bulunmamakta,tel örgülerinin ardında neredeyse “getto” hayatı yaşamaktadırlar.

2-İfade etmeseler de çevre halkını rakip özellikle üzerine tesisler ve iletim boruları ve üretim, re-enjeksiyon kuyuları açtıkları tarım alanlarının sahibi olan çiftçileri düşman, tarım sektörünü “düşman sektör” olarak değerlendirmektedirler.Kendilerince haklıdırlar,çünkü yasal olarak mahkeme salonlarında karşılarına çevre halkları ve tarım sektörü temsilcisi toprağını korumapeşinde olan çiftçiler çıkmaktadır.

3-Tarıma verdikleri zararları tanzim etmemek için birçok Jeotermal imtiyaz sahibi şirket her yola başvurmaktadır. Ancak haklarını vermek gerekir kş bazı şirketler bu tespitin dışında çevreye ve tarıma verdikleri zararları tanzim etmekte, hatta bir şirket İlçe Tarım Müdürlüğü’nün tespitiyle değil, Ziraat Odası’nın hakemliği ile zarar miktarını belirlemektedir.

4-Hata, kusur ve yasa dışı etkinliklerini kabul etmeyen bazı ve birçok Jeotermal imtiyaz sahibi şirket kendilerinin hükümet ve devlet katında çok güçlü olduklarını ima etmekte; sonucunda da Jeotermal imtiyaz sahası çevresindeki halkın hükümete, devlete ve Sayın Cumhurbaşkanına olan güvenini sarsmaktadırlar.

5-Bölge milletvekillerinden AK Parti mensuplarının sessiz ve çoğu zaman da Jeotermal imtiyaz sahibi şirketlerden yana tavır almaları uzun dönemde AK Parti aleyhine gelişen siyasi bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.