Takip Et

ÇİFTÇİ ÇKS GÜNCELLEMELERİ

Birkaç ay önce Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir uygulama başlattı.

 

Bu uygulamaya göre ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) uygulamalarında güncelleme, ürün beyanları ve arazi kiralamaları internet üzerinden yapılacak ve güncellemeler Eylül-Aralık ayları içerisinde dört ay içinde tamamlanacak.

 

Bu uygulamada akla ilk gelen bazı bakanlık bürokratları Ziraat Odalarına “operasyon “ mu düzenliyor sorusu akla geldi.

 

İkincisi de dört aylık süre güncellemeler için yeterli olacak mı?

 

Üçüncüsü Türk çiftçisi internet ortamına ne derece hakimdir?

 

Dördüncüsü ise yılbaşı öncesi yapılan bu güncellemeler ve beyanlar ürün değişikliğini kapsamakta mıdır? Örneğin birkaç defa ekilen pamuk, çıkmayınca yerine mısır eken bir üretici bu beyanı nasıl telafi edecektir?

 

ÇKS yenilemeleri dolmadan sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar konuyu gündeme taşıyarak üreticinin bu alanda yaşadığı zorlukları ve olası sıkıntıları ortaya koydu.

 

Sayın Bayraktar.

 

“Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda dijitale geçiş uygulaması ile arazi beyanında ve ek belgelerinde değişiklik olmayan çiftçilerin başvurularını e-Devlet üzerinden kabul etmeye başladı. Diğer çiftçilerimizin başvuru belgeleri ise geçmiş yıllarda olduğu gibi Odalarımız tarafından tamamlanmakta, çiftçilerimiz tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilmektedir.

 

Bu yıl yapılan yeni uygulamalara çiftçilerimiz yeterince uyum sağlayamıyor. Özellikle uygulamanın ilk yılı olması nedeniyle e-Devlet başvurularında sık sık sistem sorunu yaşanıyor.

 

2022 yılında 2 milyon 172 bin 974 çiftçinin, toplam 15,3 milyon hektar tarım alanı ÇKS’ye kaydedildi.

 

2023 tarımsal üretim dönemi için ise, Odalarımızdan alınan bilgilere göre bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 460 bin çiftçinin, 10,6 milyon hektar alanının kaydı yapıldı.”

 

Son birkaç güne girmemize rağmen ÇKS yaptırmayan çiftçi sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık 713 bin çiftçi ÇKS yaptırmamış. Arazi olarak da 4,7milyon hektar arazi ÇKS’ya dahil edilmemiş.

 

Bayraktar,üretici açısından şu sakıncalara dikkat çekti:Bilindiği üzere ÇKS kaydını yaptırmayan çiftçilerimiz desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor ve düşük faizli kredi kullanamıyor. Çiftçilerimiz yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet afet sonucu meydana gelebilecek zararlar doğrultusunda, kredi borçlarını düşük faizle erteleyemiyor veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanamıyor. sonucu meydana gelebilecek zararlar doğrultusunda, kredi borçlarını düşük faizle erteleyemiyor veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanamıyor.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.