Takip Et

TÜRKİYE’DE VE DÜNYA’DA ÜZÜM ÜRETİMİ

Türkiye dünya üzüm üretiminde, özellikle kuru üzüm üretiminde söz sahibi olsa da ihracat değeri bakımından gerilerde kalmaktadır.

TEPGE (GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ) 2015 yılı “Üüzm Raporu” verilerine göre;

“Kuru üzüm hasadı, kuzey yarım küre ülkelerinde Ağustos-Eylül aylarında, güney yarım küre ülkelerinde ise Mart-Nisan aylarında yapılmaktadır.

USDA verilerine göre dünya kuru üzüm üretimi 2000/2001 üretim sezonunda 1 milyon 96 bin ton iken, 2014/2015 üretim sezonunda yaklaşık %11 artarak 1 milyon 217 bin tona ulaşmıştır.

2014/2015 üretim sezonunda kuru üzüm üretiminin %26,3’ünü gerçekleştiren Türkiye 320 bin ton ile ilk sırada yer alırken, %25,6’sını gerçekleştiren ABD ise 311 bin ton ile ikinci sırada yer almaktadır. Bu iki ülke dünya kuru üzüm üretiminin %52’sini gerçekleştirmektedir.

Sofralık üzüm üretimi ile dünya birincisi olan Çin ise üretimin %14,8’ini gerçekleştirerek 180 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.

Kuru üzüm üretiminde ABD ile yarış halinde olan Türkiye’de 2009/2010 ve 2013/2014 üretim sezonlarında, Çin’de 2010/2011 ve 2011/2012 üretim sezonlarında ve İran’da ise 2008/2009 üretim sezonlarında önemli ölçüde düşüş olduğu görülmektedir.

Kuru üzüm üretiminde iklim değişikliklerine bağlı olarak büyük artışlar ya da önemli ölçüde düşüşler görülebilmektedir.

Dünya üzüm üretimi incelendiğinde; 2000-2013 döneminde üzüm hasat edilen alanlarda yıllık ortalama %0,2 azalış olmakla birlikte, dünyada bağcılığın daha bilinçli yapılır hale gelmesi ile verimde meydana gelen yıllık ortalama %1,7 artış sayesinde üretimde bir artış gözlenmiştir.

Dünya sofralık ve kuru üzüm üretiminde 2000/2001 üretim sezonunda 9 milyon 700 bin ton olan üretim, 2014/2015 üretim sezonunda yaklaşık 1,2 kat artarak 21 milyon 771 bin tona ulaşmıştır.

Dünya üretimindeki bu artmanın başlıca nedeni, Çin’deki düzenli üretim artışından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte ABD, İtalya, Şili, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yeni çeşitlerin üretiminde büyük artışlar olması ve Meksika, Brezilya, Arjantin, Fas, Mısır ve Avustralya’daki üzüm arzında son dönemlerde artışlar görülmesi de üretimin artmasında etkili diğer gelişmelerdir.

Türkiye’de ise yıllar itibari ile kuru üzüm üretimi şu şekilde gerçekleşmiştir:

Yıllar Kuru Üzüm Üretimi (Bin ton)

2000/2001 285

2004/2005 300

2008/2009 310

2009/2010 260

2010/2011 250

2011/2012 250

2012/2013 243

2013/2014 320

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.