Takip Et

SEBZENİN GÜNAHI

Devlet, hükümet görevlileri ve ekonomiyle uğraşanların ilk ve en önemli konularından birisi enflasyondur.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, enflasyonun nedenini araştıran, özellikle medya mensupları, enflasyon canavarını azdıranın sebze olduğunu iddia etmekte ve bunu televizyonlarda ilk haber, gazetelerde en büyük puntolu konu olarak ele almaktadırlar.

Biz de enflasyonun üreticiden değil, üreticiden tüketiciye uzanan nakliye ve pazarlama zincirinde yer alan aracılardan kaynaklandığını iddia etmekteyiz.

24 Nisan tarihinde Antalya Kumluca Hal Fiyatları ile İstanbul marketlerdeki sebze fiyatlarını karşılaştıralım:

Sebze Çeşidi Kumluca Fiyatı İstanbul Market Fiyatı

Dolmalık Biber 2,20 16

Çarliston biber 1 9

Patlıcan 0,60 5

Domates 3-4 17-20

Salatalık 0,50 7

Üretici ile tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatlar % 800 ile % 1400 arasında yükselmektedir.

Sorumlular bellidir.Tedbiri ve düzenlemeyi hükümet ve bürokrasi yerine getirecektir.

Bu konuda ilk adım atılmış gibi…

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı açıklamada, gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın hem tüketicileri hem de üreticileri yakından ilgilendirdiğine işaret ederek,

“"Çünkü gıda fiyatlarının enflasyon sepeti içindeki oynamaları ve yeri önemli. Buradaki 1 veya 1,5 buçuk puanlık oynama, enflasyonu da ciddi anlamda artırıyor. Bu da maliyet olarak bütün ülkeye yansıyor" dedi.

Tüfenkci, bir yandan üreticilerin ürünlerini değerinde satmasını, diğer yandan da tüketicilerin bunları makul fiyatlarla tüketebilmelerini istediklerini, söyledi.

Tüfenkci, "Ürünler selde de donda da aşırı sıcaklarda da etkileniyor. Bu arz ve talep içinde gelişen bir durum ama hükümet olarak Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi oluşturduk. Merkez Bankası'nın sekreteryasında bu gözetim devam ediyor" Şeklinde konuştu.

Tüfenkçi, aldıkları ve alacakları tedbirleri de şu şekilde sıraladı:

“Fire oranlarını düşürerek maliyetleri azaltmak istiyoruz. Özellikle soğuk hava depoları, usulüne uygun paketleme, soğuk zincirle taşıma ve sağlıklı mekanlarda depolanmasına kadar birtakım düzenleme ve teşvikleri ortaya koyarak sebze ve meyve fiyatlarının makul seviyelere çekilmesini arzuluyoruz. “

Artık sebzeyi ve onu üreten çiftçiyi suçlu olmaktan çıkaralım.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.