Takip Et

SARI LOP İNCİR VE AYDIN İKLİMİ İLİŞKİSİ

Taze incirin de ekonomik değeri olsa da Bursa siyahı çeşidi dışındakilerin taze ihracat şansı çok düşüktür.Bu bakımdan ekonomik değer ve ihracat şansı olarak sarı lop inciri birinci sıraya koymamız gerekmektedir.

Aydın ili ve Ege bölgesinin Sarılop ve Sarı Zeybek çeşidini kurutmalık çeşitlere örnek verebliriz. Sarılop çeşidi geniş ölçüde üretimi yapılan, en kaliteli ve ağırlıklı olarak Büyük ve Küçük Menderes havzasında yetişen, birinci sınıf standart çeşit olarak kendini ispatlamış,artık tüm dünyaca bilinmekte ,diğer çeşitler sarı lop ile boy ölçüşemez konumdadırlar.

Bunun da ana nedeni Aydın ve yakın çevresi iklimi ve toprak yapısıdır.

Bitek toraklarının özelliklerinin yanı sıra Aydın iklimi incirimiz için dünyada eşi benzeri bulunmayan bir iklime; güneşlenme, ısı, rüzgâr ve nem özelliklerini taşımaktadır. Aydın inciri, incir olgunlaşmadan önce, toprağın nemini koruması, ağacın yeterince köklenmesi, don tehlikesinden korunabilmesi için lodos rüzgârlarına ihtiyaç göstermektedir. Akdeniz ve Güney- Batı Ege’den esen bu rüzgârlar incir ağacının meyvesini olgunlaştıracağı Temmuz ayının son haftasına kadar esmeli ki yaprak, sürgün, kök ve meyve gelişimini tamamlayabilsin.

Bu şartlar içerisinde en önemlilerinden birisi de nem oranı ve kadar ısıl değerlerdir.

Bu dönemde nem oranı –her ne kadar bazı mantari hastalıklara neden olsa da-henüz incir meyvesini ve üreticisini rahatsız etmemektedir. İncir üreticisi ise incir meyvesinin olgunlaşması ile poyraz rüzgârlarını arzu eder, çiy, nem ve yağıştan korkar. Çünkü bu üçü incir kalitesini olumsuz etkileyen üç etmendir. Hiç bir iklim ve ülke tpprak yapısı ve iklim özellikleri bakımından Aydın kadar incir, kuru incir yetiştirmeye uygun değildir.

Ülkemiz insanı kadar,incirin tarihini inceleyenler bilirler ki pek çok devlet incir yetiştirmeye heveslenmiş, yukarıda bahsettiğimiz gibi iklim ve toprak yapısı özelliklerinden dolayı başarılı olamamışlardır. Hatta ABD,20. Yüzyılın başlarında Kaliforniya’da incir yetiştirmek için teşebbüste bulunmuş, Aydın’dan götürdükleri incir çelikleri ile bahçeler oluşturmuştur. Ancak görülmüştür ki incirler hasat olgunluğuna geldiğinde Aydın’dakilere benzememekte, kurumamakta, kışa saklanamamaktadır. Nedeni araştırıldığında ilek (erkek incir) kullanmamanın, döllenme eksikliğinin varlığı tespit edilmiş, Aydın’dan ABD’ye erkek incir çelikleri götürülmüştür.

İncirimizi ileklenmesi ile ilgili mevcut ve gelecekte bizi bekleyen tehlikeyi ileri yazılarımızda ele alacağız.

Mevsimlerin gelişine göre değişse de ilk incir 20-25 Temmuz arasında Buharkent’te görülür. Aydın’ın en doğusundaki bu ilçede turfanda incirin taze toplanması amacı ile tatlı bir telaş başlar; sabahın ilk aydınlığı ile taze incir hasadına girişilir.

Ancak bu dönemin inciri sarı lop ve sofralık olarak hasad edilmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.