Takip Et

KURAKLIK, YAĞIŞLAR VE AYDIN TARIMINDA MEVCUT SULAMA DURUMU

Ülkemizin su sorununun sahibi devlet kuruluşları Tarım Orman Bakanlığı ve ona bağlı DSİ Genel Müdürlüğü’dür.

Son yıllarda kuraklığa bağlı olarak yağış rejimleri ile ilgili olarak Şubat ve Nisan 2021 ‘de DSİ görevlileri tarafından tarımsal sulama sularının mevcut durumu ve suyun planlı olarak üreticilere ulaştırılması konusunda bölge genelinde toplantılar düzenlendi.Ve şu anda bu planlama uygulanmaktadır.

Sorunun nedenlerine bilimsel olarak yaklaştığımızda iki ana nedenle karşılaşmaktayız.Birincisi insan oğlunun soluduğu atmosfere sera gazını adını verdiğimiz başta karbondioksidi pompalaması ikincisi de iklim doğal döngüsü.

Öncelikle birinci nedeni ve Aydın iline etkilerini ele alalım.

Aydın İli uzun yıllar yıllık toplam yağış ortalaması 618,4 mm’dir. 24 saatte ölçülen maksimum yağış miktarı 93,8 mm’dir (04 OCAK 2009).

Uzun yıllar ortalama sıcaklığı 17,6°C’ dir ve sıcaklık artış trendine sahiptir. Bu güne kadar ölçülen günlük maksimum sıcaklık: 44,6 ° C ( 22.07.1986) Bu güne kadar ölçülen günlük minimum sıcaklık : -11,0 ° C ( 04.01.1942).

Bu güne kadar ölçülen maksimum rüzgâr hızı ise 21,4 m/sn= 77,0 Km/saat olarak ölçülmüştür.(27.06.1975).

Büyük Menderes Havzasının da içerisinde yer aldığı Akdeniz iklim kuşağında oluşacak iklim değişiklikleri sonucunda, özellikle yaz aylarındaki sıcaklık artışı ile birlikte kış yağışlarındaki azalma ve kuraklık riskinin, tarımsal üretimi doğrudan etkileyeceği tahmin edilmektedir. Bütün bu iklimsel değişmenin öncelikle su kaynakları üzerindeki etkileri, farklı yöntem ve teknikler kullanılarak dünyada ve Türkiye’de tahmin edilmeye çalışılmaktadır (4).

İklim değişiklikleri sonucunda gerçekleşmesi olası sıcaklık artışı ve yağış azalması, toprak nem içeriğini doğrudan etkileyen parametrelerdir. Bitki gelişim periyodu boyunca bitki için gerekli nemin toprakta yeterli miktarda bulunması, verim açısından çok önemlidir. Bu nedenle, ülkemizin yılda birden fazla ürün alınan ve yoğun tarım yapılan Büyük Menderes Havzasında yer alan Aydın yöresinde iklim değişikliğinin toprak nem rejimleri üzerine etkilerinin araştırılması büyük önem arz etmektedir (5).

2007 den günümüze ilçede ısı ortalamaları + 2, C 0 iken yağışlar -3 azalmıştır.

Bölge su rezervleri ise 2021 yılı itibari ile 2020 yılından yaklaşık % 30 eksiktir.

Bu veriler ışığında Aydın Tarımsal sulamasına kısaca değinelim. Aydın tarımsal sulaması ova ve yayla kesimler olmak üzere iki ayrı özellik arz etmektedir.

Yayla kesimlerinde son yıllarda cazbeli ve daha çok basınçlı sulama sistemlerinin çoğunlukta olduğu metot hakim iken güneş enerjisine dayalı artezyen usulü ile üretim artmaktadır.Kuru tarım alanları azalmaktadır.Bu kesimlerde şu anda acil bir sulama sıkıntısı ova kesimine göre daha azdır.

Ova sulaması ise Adnan Menderes,Kemer,Cindere/Adıgüzel barajlarından kaynağını alan cazibeli sulama ile gerçekleşen kanal ve kanalet sulamaları mevcut iken, ana sulama kanalının üst kotunda kalan tarım arazileri motopomplarla sulanmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.