Takip Et

SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI-3

Balıkçılık ve su ürünleri sektörünün birikmiş, çözüm bekleyen sorunları ile ilgili olarak köşemizde 3.defa aynı konuyu işlemeyi sürdürüyoruz.

Sorunlar ve çözümleri:

• Kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve verimliliğin sağlanması için ülkesel balıklandırma faaliyetlerinin geliştirilerek tek elden yürütülmesi.

• Sucul biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması.

• İstilacı türlerle etkin mücadele yapılması

• İklim değişikliği eylem planının ve su ürünlerine olası etkilerine yönelik politikaların geliştirilmesi.

• Su kaynaklarına müdahale ve yapılaşmaların sucul ekosisteme olan olumsuz etkilerinin önlenmesi.

• Balıkçı barınaklarının modernizasyonu için imar planlarının hazırlanması, yapısal sorunlarının giderilmesi alt ve üstyapı ihtiyaçlarının tamamlanması.

• Su ürünleri kaynaklarının korunması için kirlilik ve çevre izleme çalışmalarının yürütülmesi.

• Tür koruma eylem planları yapılarak hayata geçirilmesi.

• Balık dışı kaynakların kullanımının geliştirilmesi.

• Sucul biyoçeşitliliği ve kaynakları koruma bilinci ve farkındalığın artırılması

• Su ürünlerinde markalaşma ve coğrafi işaretlemenin yaygınlaştırılması.

• Su ürünlerinde denizden/çiftlikten sofraya kadar izlenebilirliğin sağlanması.

• Balık tüketiminin artırılması ve pazarlanmasına yönelik desteğinin sağlanması, görsel ve yazılı medyadan etkin yararlanılması, anasınıfından başlamak üzere su ürünleri tüketim alışkanlığı kazandırılmasına yönelik eğitim faaliyetleri yürütülmesi ve yaygınlaştırılması.

• Su ürünleri pazarlamasında ulusal ve uluslararası rekabet gücünün artırılması.

• Tüketime hazır su ürünlerinin çeşitlendirilmesi.

• Avlanan ve yetiştirilen su ürünlerinin katma değeri yüksek işlenmiş ürün olarak pazarlanması.

• Uluslararası kalite ve gıda güvenliği sertifikasyon belgelerine sahip olunmasının teşvik edilmesi.

• İşleme atıklarının etkin bir şekilde değerlendirilmesi

• Su ürünleri stoklarının belirlenmesi ve izlenmesi.

• Balık beslemede alternatif yem ham maddelerinin geliştirilmesi.

• Sürdürülebilir yetiştiricilik tekniklerinin geliştirilmesi.

• Sosyoekonomik araştırmaların arttırılması

• Hedef dışı ve ıskarta türlerin avcılığının azaltılmasına yönelik AR-GE çalışmalarının yürütülmesi.

Kaynak:3.Milli Tarım Şurası Komisyon Raporu 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.