Takip Et

DÜNYA'DA VE TÜRKİYE’DE TARIM

Hep söylerdik, ”Dünya'da tarımsal üretimde, kendi gıdasını üretebilen yedi ülkeden biriyiz”. Bu söz, arık tartışma götürür durumda. Her ne kadar tarımsal üretim ve ihracatımızda gelişmeler kaydetmiş olsak da bazı tarım ürünlerinde diğer ülkelere muhtaç olduğumuz gerçeği de önümüzde durmaktadır.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2016 yılı Tarımsal İhracat Raporunu yayımladı.

Rapor, Türk tarımının dünya tarımı içindeki yerini belirlemek ve doğru yere konumlandırmak açısından önemli. Rapordan başlıklar halinde önemli bölümleri ele aldığımızda oldukça ilgi çekici rakamlar karşımıza çıkmaktadır.

•Tarımsal katma değer değişik tanımlara göre dünya GSYH’sının % 3- % 6’sını oluşturmaktadır.

•Türkiye’de de 1970’lerde % 30 olan bu oran günümüzde % 8’e düşmüştür.

•Toplam GSYH’nın % 78’ini üreten 20 ülke, tarımsal GSYH’nın da % 56’sını oluşturmaktadır.

•Dünyanın 18’inci büyük ekonomisi olan Türkiye, tarımsal katma değerde 9’uncu sıraya yükselmektedir.

 

Yukarıdaki başlılardan anlaşılacağı üzere Türk tarımının getirisi, Genel Türk ekonomisi içersinde gerilerken dünya ülkeleri arasında tarımsal üretimde sıralamalarda üst basamaklara tırmanmış durumdayız. Her ne kadar TİM, ülkemizi dokuzuncu sırada göstermiş ise de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verileri yedinci sırada olduğumuzu söylemektedir.

 

Dünya ticareti hızla artarken tarımsal ihracatta gerileme gibi gözüken aslında işlenmiş veya işlenmemiş tarım ürünlerinin ihracat miktar ve tutarları ile ilgilidir. Ülkemiz için de öyle.

 

“Son 40 yılda dünyada toplam dış ticaret yaklaşık 60 kat artarken, tüm kısıtlamalara rağmen tarımsal dış ticaret 25 kat artmıştır. Tarımın dış ticaret içindeki öneminde azalma yönündeki görünümü, aslında dış ticaretin ve katma değerin tarım ihracatı olarak sınıflandırılan işlenmemiş tarım ürünlerinden işlenmiş tarım ürünlerine kayışından kaynaklanmaktadır. Nitekim son 25 yılda tarım ürünleri ihracatı 5.5 kat artarken, gıda ürünleri ihracatı 7 kat, giyim ihracatı 10 kat artış göstermiştir.”

 

•ABD, Hollanda, Almanya, Brezilya ve Çin dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatçılarıdır.

• Bu 5 ülkenin toplam tarım ürünleri ihracatı içindeki payı % 30’u aşmaktadır.

• Dünyanın en büyük ithalatçıları Çin, ABD, Almanya, Japonya ve Fransa’dır. Bu 5 ülke dünya toplam ithalatının % 40’ını gerçekleştirmektedir.

 

Avrupa ülkelerinin tarımsal üretimde listeye giremedikleri dikkatinizi çekmiştir. Bu da AB tarım politikalarının gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geçtiğimiz on yıllarda AB, birliğe bağlı ülkeleri tarımsal faaliyet ve üretimlerde desteklemekte ise de tarımsal üretimde Yunanistan, Portekiz, İtalya ve İspanya dışında kalan AB ülkeleri, iştahlı görülmemektedirler.

 

Bunun da nedeni başta tarımsal üretimde çeşitlilik yaratmalarına ülke coğrafyaları ve ilklimlerinin izin vermeyişi, ardından ise AB politikları ve ülkede kişi başına düşen gelirlerde gıda ithalatının bütçe dengelerini bozmayışı gelmektedir. Yani, üçüncü dünya ülkelerinin ürettiği gıdanın ucuz oluşu… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.