Takip Et

SÜT HAYVANCILIĞININ MEVCUT DURUMU VE ÇÖZÜMLER

Süt hayvancılığı,ülkemiz ve insanımız için çok yönlü önem arz eden bir tarımsal sektördür.Çünkü et,süt,süt ürünleri,deri,konsantre yem,kaba yem,bitkisel üretim alanlarını doğrudan etkilemektedir.

Süt sektörü ülkenin pek çok bölgesinde üreticinin geçim kaynaklarının başında gelmektedir.

Süt üreticisi tüketicinin etini,sütünü,peynirini,yoğurdunu,ayranını,gieyecek olarak derisini temin eden sektördür.

İçinden geçtiğimiz ekonomik dönem tüm tarım sektörü için “zor” bir dönem ise de tarım sektörüne dâhil süt üreticileri için “ çok zor” bir dönemdir.

Bunun pek çok nedeni bulunmakta ancak en önemli nedenler ise üretimdeki yapısallık,pazarlama ve fiyat oluşumu ile ilgilidir.

Türkiye’de süt üretiminde oldukça farklı ve genelde aracılara dayalı bir pazarlama ağı mevcuttur. Bu pazarlama zinciri bir yandan nihai ürün fiyatlarında artışa neden olurken diğer taraftan sanayicinin süt tedarikinde verimliliğin azalmasına neden olmaktadır. Özellikle üretimin sürdürülebilir olması, etkili ve iyi işleyen üretim kesimi ile entegre bir süt sanayi zorunludur.”

ÇÖZÜMLER:

• Günümüzün en büyük sorunu üreticinin süt maliyeti ile ilgilidir. Girdi /süt fiyatı paritesi dikkate alınarak piyasa düzenlemeleri yapılmalıdır.

• Süt ve et üretimi için et ithalatından kesinlikle vaz geçilerek damızlık sayısı artırılmalı, süt ve et üreticisine et ve süt faturalı satışından kesilmek üzere ahır oluşturma, damızlık edinme, veterinerlik hizmetleri, yem, veteriner ilaçları ve sperma desteklemeleri yapılmalıdır.

• Kaba yem üretimi için tarla bazında destekleme getirilmelidir.

• Konsantre yem desteği gerçekçi rakamlara çıkarılmalıdır.

• Et ve süt üreticine elektrik, su, gübre ve SGK desteği sağlanmalıdır.

• (USK) Ulusal Süt Konseyi, işlevini yitirmiş bir kurumdur. Sadece süt sanayicisinin çıkarlarına hizmet etmektedir. Ve süt tavsiye fiyatını sanayici lehine, üretici aleyhine açıklamaktadır. Yönetim yapısı değiştirilmeli veya lağvedilmelidir.

• Hayvancılık-Süt üretici ve et üretici kooperatifleri güçlendirilmeli, bunun için de tüm tarımsal üretim kooperatiflerinde olduğu gibi pozitif ayrımcılığa gidilmelidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.