Takip Et

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü-4

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmalarını ele aldığımız bu yazı dizisinin sonuncusunda, müdürlüğümüzün süren faaliyetlerine değinmek istiyorum.

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün en başarılı olduğu alanlardan birisi de İyi Tarım Uygulamaları ve Organik tarım çalışmaları. İyi tarım uygulamalarında çiftçi sayısı son sekiz yılda 18’den binli rakamlara, organik tarımda ise bin 500’lerden 10 binlere yükselmiştir. Ancak yetersizdir. Aydın ilinde incir, ceviz, kestane, çam fıstığı başta olmak üzere pek çok üründe her iki uygulamanın da kolaylıkla yapılması mümkündür. Ancak bakanlık bu konudaki desteklemeleri artırmalı, destekleme uygulamalarındaki mevzuat gözden geçirilerek gereksiz ve gerçekçi olmayan uygulamalar yönetmelik dışına çıkarılmadır.

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün başarı ile yerine getirdiği diğer faaliyetlerinden bahsedelim:

*EKÜY projeleri

*Entegre Mücadele Programları

*İç ve Dış Karantina Çalışmaları

*İncir Fümigasyon Çalışmaları

*Kimyevi Gübre ve Zirai İlaç Denetlemeleri

*Gıda Kontrol Çalışmaları

*Kırsal Kalkınma Desteklemeleri

*Eğitim Çalışmaları

Son olarak belirttiğimiz eğitim çalışmaları konusunda, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü ayrıca kutlamak gerekir ki, her hangi bir üretici eğitiminde talepler hem yetişmiş eleman hem de görsel malzeme olarak tedarik edilmektedir.

Ancak eksik bir noktadan bahsetmeden geçemeyiz. İncirde ekşilik böceği mücadelesinde yeterince mesafe alınamamış bu konuda üreticiler tam olarak ikna edilememiştir. Ancak başarılamaması için bir neden yoktur.

İl Özel İdarelerinin kapatılması Aydın ilinde tarımsal yatırımlar açısından büyük bir boşluk doğurmuştur. Bu alandaki boşluğu Aydın Büyük Şehir Belediyesi ve Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü dışında dolduracak herhangi bir kuruluş görünmemektedir. Aydın Büyük Şehir Belediyesi’ni ise Tarıma ayırdığı bütçe ve bu bütçeyi gerçekleştirme yönünde Aydın üreticilerinin bir genel arzusunun var olduğunu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’na iletmeyi, anti parantez olarak yazmayı gerekli gördüm. Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün mevcut bütçe ile daha başarılı hizmetler vermesi mümkün görünmemektedir.

Gazetemizin son dört nüshasında tarımla iştigal eden ve ilgilenen okuyucularımıza, Tarımın devlet kanadında yer alan Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmalarını, performansını aktarmaya çalıştık.

Sonuç şu ki bu müdürlüğümüz Aydın’da yer alan kurumlar içinde en başarıların içinde yer almakta. Bu bakımdan Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Mustafa Bircan, Müdür Yardımcıları, şube müdürleri, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ve tüm çalışma arkadaşlarını kutlar Aydın çiftçisine daha iyi bir gelecek hazırlamaları dileği ile başarılar dilerim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.