Takip Et

TÜRK TARIMINA YENİDEN BAKIŞ MI

Son olarak vücuda getirilen “3.Milli Tarım Şurası” öncesi ve sonrasında Türk Tarımı hakkında, “3.Milli Tarım Şurası”nın işleyişi ile ilgili olarak on binlerce görüşün ortaya çıkması acaba, Türk Tarımı yeni bir ivme mi kazanıyor, Sorusunu akıllara getirmekte.

Ancak “3.Milli Tarım Şurası”nın 60 maddelik “Sonuç Bildirisi kafalarda yeni sorular da doğurmadı değil…

Özellikle Sayın Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin en güzel yaklaşım biçimi,olarak algıladığımız,kooperatifler ve üretici birliklerin önemine vurgusu ,son derece isabetli iken 60 maddelik sonuç bildirisinde sadece bir maddede buna değinilmesi ,acaba,kooperatif ve üretici birlikleri yerine özel sektör,tek kartel kooperatif ve “Milli Birlik Tarım Projesi “ucubesi mi canlandırılıyor diye düşünmeden edemedik.

Çarşamba günü TV DEN’de” Tarımda Gündem” programında konuklarım Sayın Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice Zeybek ve Tarım Gazeteci Yazarı Sayın Erdem Ak ile konumuz“3.Milli Tarım Şurası” idi ve bu konuları tartıştık.

Aynı konuklarımla önümğzdeki programlarda da tartışmayı sürdüreceğiz.

İnternetten elime “TÜRK TARIMINA YENİDEN BAKIŞ” adı altında yeni bir belge geçti.Belge SETA tarafından Sayın Prof.Dr.Fahri Yavuz ve Şerif Dilek’e hazırlatılmış.

SETA’nın sahibinin Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Sayın Prof.Dr.Burhanettin Duman olduğunu da belirteyim.

Peki bu belgeyi niçin ele alıyorum?

Çünkü benim için Türk Tarım Sektörü ve Türk çiftçisi aleyhine olmayan her düşünce değerlidir.Hatta

Türk Tarımının aleyhine düşünceler de “antidot” değerindedir.

Gelelim Belgeye:

Belgenin takdim bölümünde Türk Tarımının önemi Sayın Duran tarafından tam Türk çiftçisinin arzuları ve özelemleri doğrultusunda güzel ifadelerle vurgulanmış:” Tarım sektörü insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri noktasında kritik bir öneme sahiptir ve dolayısıyla ciddi oranda eksik rekabet özellikleri gösteren piyasa ekonomisinin inisiyatifine bırakılmayacak derecede stratejik bir sektördür. Bu açıdan stratejik bir orta/uzun vadeli plan çerçevesinde tarım sektörünün devlet tarafından yönlendirilmesi ve regüle edilmesi gerekmektedir.”

Belgenin ve Tarımın gerekçesi olarak,” Son yıllarda tarımsal konuların Türkiye gündeminde kendisine giderek daha fazla yer bulduğu görülmektedir. Özellikle son bir-iki yıllık süreçte tarımsal ürünlerin fiyatlarında yaşanan artışlar tarım sektöründeki yapısal problemlerin çözülmesi gerektiğini güçlü bir şekilde ortaya koymuştur.”

Her ne kadar Sayın Duran’ın güzel dilekleri ile Tarım VE Orman Bakanlığı bürokratlarının amaçları çelişse de “dilekler”i değerli kabul etmeliyiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.