Takip Et

TZOB (TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ)’UN PENCERESİNDEN TÜRK TARIMININ BUGÜNÜ-10 Büyükşehir belediyeleri

Türk tarımının nitelik (özellik) ve nicelik(sayısal) olarak en büyük mesleki örgütü olan (TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği,2-4 Şubat tarihlerinde Antalya’da tüm Türkiye Ziraat Odaları başkanları ve TZOB yönetim kurulu üyelerinin katıldığı “Eğitim Toplantısı” TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın sunumu ile başladı.

 

Sayın Bayraktar’ın “Türk Tarımının bugünkü Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları”nı içeren sunumunu okuyucularımızın bilgisine sunuyoruz:

 

Sulama

Sulamada yatırımların bitirilmemesi ve etkinliğin sağlanamaması bir diğer yapısal sorunumuzdur.

 

Halen 8,5 milyon hektar teknik ve ekonomik olarak sulayabileceğimiz tarım alanlarımızın sadece 6,35 milyon hektarında sulama altyapısı tamamlanmış durumdadır. 2,15 milyon hektar alanda ki İsrail’den büyük bir alanı ifade ediyor, sulama altyapısı tamamlanmamıştır. Sulanan alanlar hızla artırılmalı ve 8,5 milyon hektarın tamamı sulamaya açılmalıdır. Bu açıdan GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama yatırımlarını da içeren projelerin tamamlanması önem taşımaktadır.

 

Ülkemiz, sulama yatırımlarını tamamlaması halinde nadasa ayrılan birçok alan tarım için kullanılabilecek, başta yağlı tohumlar ve pamuk olmak üzere üretim açığımız bulunan çok sayıda üründe üretim patlaması yaşanacaktır.

 

Türkiye’de kullanılan suyun yüzde 74’ü tarımda harcanıyor. Bundan dolayı tarımda su tasarruf çok önemlidir. Ayrıca önemli su kayıplarına neden olan ekonomik ömrünü tamamlamış sulama yatırımları acilen yenilenmeli, yüzde 60’lara varan oranlarda tasarruf sağlayan basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. DSİ sulamalarında yüzde 62 olan sulama oranı ve yüzde 42 olan sulama randımanı hızla artırılmalıdır.

 

Sulama yatırımları, toplulaştırma çalışmalarıyla eşgüdümlü yapılması, yatırım maliyetlerini azaltacaktır.

 

2015 yılında dekar başına 1 liraya düşürülen yer altı su kullanım ücretleri 2017 yılında 5 liraya yükseltildi. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için bu tutar azaltılmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.