Takip Et

TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATINDA SON DURUM-3

Türk tarım ürünleri ihracatında 2016 yılını irdelerken bölgemiz Ege’nin ihracat manzarasını ortaya koymaya çalışmaktayız.

Başta kuru üzüm, zeytin/zeytinyağında, üretici satış fiyatlarında taban yaparken, özellikle zeytinyağı ihracatı rekor kırmış, bu rekor 2017 Şubat ayında miktar ve fiyat olarak zirve yapmıştır.

Ege’nin geleneksel ve amiral gemisi durumundaki tarım ürünleri fiyatları dip yapıp ihracat rakamları düşerken en genç sektörlerden olan Balıkçılık ve su ürünleri yüzümüzü güldürmüştür.

“Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü üçüncülükteki yerini sağlamlaştırıyor. İhracatın yıldızlarından Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 2017yılı Ocak ayında yükseldiği üçüncülük koltuğundaki yerini şubat ayında sağlamlaştırdı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, şubat ayında ihracatını yüzde 5 geliştirerek 64 milyon 429 bin dolardan 67 milyon 340 bin dolara yükseltti.”

Diğer yandan, sadece sözleşmeli çiftçilerin üretim dalı olan tütüncülük sektörünün ihracatı 50 bin doları aşmıştır.

“Ege Tütün İhracatçıları Birliği'nin şubat ayı ihracat rakamı 55 milyon 950 bin dolar olmuştur.”

Üzüm ve kuru incir başta olmak üzere,2017 Şubat ayında, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 51 milyon 733 bin dolarlık ihracat yaparken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ihracatı yüzde 4'lük artışla 47 milyon 888 bin dolara çıkarmıştır. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 22 milyon 822 bin dolarlık ihracat yaptı.

Aynı dönemde Ege’den ihraç edilen tarım ürünlerinin ülkelere dağılımı ve miktarları şu şekilde gelişti:

Ege İhracatçı Birliklerinden şubat ayında yapılan 846 milyon 200 bin dolarlık ihracatta aslan payını 442 milyon 276 bin dolarla Avrupa Birliği ülkeleri aldı. EİB'nin AB ülkelerine ihracatı yüzde 3 azaldı. EİB ihracatında AB'nin payı yüzde 52 oldu. Egeli ihracatçılar, Avrupa Birliği ülkelerinden sonra en fazla ihracatı Ortadoğu ülkelerine yaptı. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat 2016 yılı Şubat ayına göre yüzde 18'lik düşüşle 169 milyon dolardan 143 milyon dolara indi. Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri, Amerika kıtasına ihracatlarını 81 milyon dolardan 84 milyon dolara, Uzakdoğu ülkelerine olan ihracatlarını ise 52 milyon dolardan 64 milyon dolara yükseltti. Afrika ülkelerine ihracat ise, 55 milyon dolardan 49 milyon dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD ve İtalya şubat ayında Egeli ihracatçıların ihracat yaptığı ülke sayısı ise 166 oldu. Almanya, 95 milyon dolarlık ihracatla ilk sıradaki yerini korurken, ABD'ye 66 milyon dolar, İtalya'ya 60 milyon dolarlık ürün ihracatı gerçekleştirildi. Bu ülkeleri 54 milyon dolarlık ihracatla İngiltere, 47 milyon dolar ile İspanya, 35 milyon dolar ile Fransa, 34 milyon dolar ile Hollanda, 29 milyon dolarlık döviz geliri ile Irak, 25 milyon dolar ile İran, 19 milyon dolar ile Belçika ve 17 milyon dolar ile Suudi Arabistan izledi.”

Dileğimiz 2017 yılında Türk ve Ege çiftçisinin yüzünü güldürecek, üretim, fiyat ve ihracat rakamlarının oluşmasıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.