Takip Et

TÜRKİYE’DE PAMUĞUN DURUMU

Pamuk fiyatarının geleceği konusunda okuyucularımıza tahminlerimizi vermeden önce ülkemizdeki pamuk üretiminin yakın geçmişteki ve bugünkü durmunu ele almalıyız.

Ulusal Pamuk Konseyi üretim ve ticaretin merkezinde bulunan kuruluş olarak konu ile ilgili görüşleri şu şekilde özetlemektedir:

“Pamuk ekim alanları 2012/13 sezonundan bu yana 488-434 bin ha bandında düşme eğilimli dalgalanmayı sürdürmektedir. İçinde bulunduğumuz 2016/17 sezonunda bu eğilimin sürdüğü ve pamuk ekim alanlarının 415 bin hektar seviyelerine gerilemiş olduğu tahmin edilmektedir.”

“Buna karşın, uygun iklim koşullarına bağlı olarak artan tarla verimleri sayesinde kütlü pamuk rekoltesinin azalmayacağı, tersine küçük bir artışla 1.989 bin ton olacağı tahmin edilmektedir.”

“Türkiye çırçır randımanı için %38 varsayımdan hareketle 2016/17 sezonu lif pamuk üretimimiz için 756 bin ton tahmini değerine yer verilmiş bulunmaktadır.”

“Lif pamuk üretimimiz 2011/12 sezonundan bu yana, sınırlı da olsa azalma eğilimindedir. Bu azalma ekim alanlarındaki daralmadan kaynaklanmaktadır. Tarla verimlerindeki artışlar, 206/17 sezonu dışında, ekilişteki daralmanın yarattığı açığı kapatmaya yetmemiş ve rekolte düşmüştür; ancak bu sezon ekim alanlarındaki daralmaya rağmen, rekoltenin az da olsa artmış olduğu, buna karşılık, son üç sezonda 1,4 milyon ton' dan 1,5 milyon ton' a yükselen Lif pamuk tüketimimizin 2016/2017 itibariyle tekrar 1.450 bin ton' a gerilemiş bulunduğu tahmin edilmektedir.”

“Üretim ve tüketimdeki bu gelişmelerle birlikte lif pamuk ithalatı son üç sezonda 932 bin ton' dan 713 bin ton' a düşmüştür. Bu sezon gerilemenin sürdüğü ve ithalatın 693 bin ton’a düşmüş olduğu tahmin edilmektedir.”

“216/17 sezonu Pamuk fiyatları 41 renk İzmir Ticaret Borsası kapanış, Ekim-Aralık 2016 ortalaması olarak 5,48 $/kg olmuştur. Doğrudan TL’nın ABD $ karşısındaki değer kaybından oluşan bu yükselme pamuğa göreli bir cazibe kazandırmıştır.”

Pamuğun kazanıp kazandırmadığının ölçüsü maliyet ve satış fiyatları arasındaki farkla anlaşılmaktadır.

“Buna göre, 2016 yılında birim ağırlık başına ülke ortalaması kütlü pamuk maliyetinin 2,25 $/kg olduğu tahmin edilmektedir.”

İzmir Borsası fiyatları ile ülke ortalaması ülke ortalaması kütlü pamuk maliyetinin lif pamuk karşılığının (çırçırlama maliyeti hariç) 5,92 $/kg olduğu sonucuna varılmaktadır.

Bu da bize 2016 yılında pamuğun çok fazla kazandırmadığı sonucunu vermektedir.

Bu durumda pamuk tarımını sürdürmeni yolu devlet desteklemelerinin miktarından geçmektedir.Bu bakımdan 2017 yılı destekleme tamimi en kısa zamanda yayınlanmalıdır;pamuğa da hakettiği dstek sağlanmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.