Takip Et

TÜRK PAMUKÇULUĞUNDA VE TEKSTİL SEKTÖRÜNDE İHMAL EDİLEN BİR KONU: ORGANİK BOYALAR-4

Yazı dizimizde doğal ve organik boya maddelerinin Türk tekstil ve hazır giyim sektöründe yeni bir bakış açısı ile kullanılması gerektiğini belirttik. Bunun, ihracata ve iç tüketime olumlu ve yüksek bir ekonomik getiri olarak yansıması kaçınılmazdır.

Doğal ve organik boya maddelerinin kaynağı olarak kullanılan bitkiler, Anadolu’nun pek çok yerinde doğal olarak yetişen bitkilerdir. Bunlar toplandıktan sonra boyama için kullanılırlar.

Bitki artıkları, kalıntı ve çevre kirletici unsur olmaktan uzaktırlar. Bir yıldan daha kısa bir sürede doğal gübre olarak tekrar toprağa karışır. Doğal ve organik boya maddelerinin kaynağı olarak kullanılan bitkiler ister kullanılsın isterse kullanılmasın bir yıl sonra tekrar kendiliğinden yetişmektedir. Bu nedenle bu bitkilerin kullanılmaması heba olup gitmesi anlamına gelmektedir.

Fakat bu sektörün yaratılması öncelikle eğitim ve proje konusudur.

Öncelikle eğitimler yoluyla bu bitkilerin neler olduğu tanıtılmalıdır. Konunun uzmanları, doğal ve organik boyar maddelerin üretilmesi için bilimsel süreç için ön hazırlıklarını yapmalıdırlar.

Bu bitkilerin bir bölümü yetiştirilebilirken bir bölümü de doğadan toplanabilmektedir.

Yetiştirilenlerin yine organik olarak üretilmeleri yoluna gidilirken doğadan toplananların üretimlerinin kesintisiz sürdürülmeleri sağlanmalıdır.

Üretim aşamasında en önemli görev Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na düşmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı, konu ile ilgisi olan herhangi bir araştırma enstitüsüne-bu pamukçuluk araştırma olabilir-boyar bitkilerin araştırılması, yetiştirilmesi, toplanması ve üretiminin sürdürülmesi için görevlendirme yapılabilir.

Öncelikle boyar bitkilerin haritaların çıkarılması gerekmektedir. Bu da öncelikle araştırma enstitülerinin görevidir.

İkinci olarak da boyar bitki üretim sektörünün canlılılık kazanabilmesi için destekleme kapsamına alınması gerekmektedir. Ki sektör üstün teknolojilerle üretim yapabilsin.

Üçüncüsü ise Araştırma Enstitüsü -Boyar madde üreticisi- Tekstil sektörü arasında koordinasyon sağlanmalı, mal akışının yolu açılmalıdır.

Öncelikle tekstil sanayisinin bu konuda hem üretim hem de teknolojik olarak hazır olmaları gerekmektedir. Türk tekstil sektörü doğal boya maddeleri ile ürettiği ürünlerin marka ve reklam cephesinde zaten başarılıdır.

Kazanan bu sektör olacaktır. Şahsen bu yolun açılması ile ihracatta yeni bir ivmenin oluşacağı kanaatindeyim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.