Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-9

Aydın’da ise 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerine partiler alışıldık metotları ile girdiler.

Adalet ve Kalkınma Partisi, mevcut milletvekillerinin yanı sıra milletvekili adayı olmak isteyen çok sayıdaki partili ve partisiz adayı belirleme zorluğunu “akılcı” yoldan aşmak istedi. Bunun için parti içi temayülleri dikkate alırken, Aydın genelinde yer alan yaklaşık 2 bin 500 sivil toplum, mesleki kuruluş, birlik, dernek ve oda yöneticisini de seçim sürecine dâhil etmek amacı ile milletvekili adaylarının Adalet ve Kalkınma Partisi Aydın teşkilatlarındaki ve parti dışı örgütlerdeki karşılık ve tanınmışlıklarını ölçmek gereği duydu.

Adalet ve Kalkınma Partisi teşkilatları içinde yer alan bazı partililer temayül yoklaması sonuçları ile 7 Haziran 2015 seçimlerine giden listenin uyuşmadığı iddialarında bulunsalar da, parti disiplini gereği sesleri, rahatsız edecek kadar yüksek çıkmadı, parti üyelerini ve geniş halk kesimlerini rahatsız edecek bir sorun haline gelmedi.

Partinin mevcut milletvekilleri Mehmet Erdem, Ali Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş listede yer almazken uzun dönemdir Adalet ve Kalkınma Partisi Aydın İl başkanlığı yapan Sadık Atay ilk sırada yer aldı. İkinci sırada ise Adalet ve Kalkınma Partisi Genel merkezinde etkisi herkesçe bilinen Abdurrahman Öz bulundu. Üçüncü sıraya 2002 yılından beri partinin üst kademelerinde görev almış olan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin efsanevi hocalarından Abdülkadir Karahan’ın kızı Zeynep Uslu Karahan konuldu. İlk sıralarda yer alması uzun zamandır, hem partililer hem de parti dışındaki kesimlerce beklenen Mustafa Savaş ise dördüncü sırada kendine yer bulabildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise temayül yoklamasına Bülent Tezcan girmezken, parti içi ön seçim yoklamasında sıralamada ilk mevkii Prof Dr Metin Lütfi Baydar, ikinci sırayı Hüseyin Yıldız, üçüncü sırayı ise Mehmet Fatih Atay aldılar. Bülent Tezcan’ın birinci sıra kontenjan adayı olası ile bu adaylar birer sıra altta yer aldılar. Cumhuriyet Halk Partisi ve milletvekili adayları, 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerine, Aydın Büyük Şehir Belediye Başkanlığını kazanmanın avantajı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun büyük desteği ile girdiler.

Milliyetçi Hareket Partisi ise diğer iki partiye göre en fazla liste sıkıntısı çeken parti durumundaydı. Parti içinde önemli bir kesim teşkilatlarda ağırlığı tartışılmayan Ali Uzunırmak’ın “yüzünün eskidiği, yeni yüzlere ihtiyaç olduğu, kendisi ile gidilecek seçimin daha iyi sonuçlara gebe olduğu, kendisine Milliyetçi Hareket Partisi Aydın teşkilatlarından büyük ve olumsuz bir tepki olduğu” iddialarına rağmen, hem Genel Merkezdeki etkisi hem de teşkilatlardaki ağırlığı nedeniyle ilk sırada yer aldı. İkinci sırada ise büyük şehir belediyesi yasası nedeniyle kapanan il genel meclisi eski başkanı ve yerel seçimlerde Köşk belediye başkanı adayı olan Hayri Güleç yer aldı. Hayri Güleç için, ”Köşk’te kazanamayan bir belediye başkan adayının milletvekili adaylığının ne derece isabetli olduğu, özellikle Köşk’te sevilmediği “yönünde parti içinde söylentilerin ayyuka çıkması şüphesiz seçim sonuçları bakımından etkili oldu. Ayrıca Hayri Güleç’in Ali Uzunırmak tarafından ikinci sıra adayı olarak konulduğu iddiaları teşkilatı karıştıran olgulardan biri haline geldi.

Halkların Demokratik Partisi gazeteci Filiz Koçali’yi Aydın birinci sıra adayı olarak gösterdi. Koçali, Aydın’a göç ederek yerleşmiş olan doğu kökenli vatandaşlardan olağanüstü sayıda (61 bin 339 ) oy alırken yüzde 10 oranına yaklaşmasına rağmen Aydın halkının diğer büyük çoğunluğunu oluşturan kesimleriyle bağlantı kuramamıştır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.