Takip Et

TÜRK TARIMININ GÜNCEL SORUNLARI-4

Geçtiğimiz hafta 500’den fazla Ziraat Odası Türk tarımının biriken ve güngeçtikçe çözümü zorlaşan sorunlarını politikacılara ve büroratlara iletmek için Ankara’daydı.

Geçtiğimiz Çarşamba Günü TV DEN’de tarım programımız “TARIMDA GÜNDEM” de saat 19.30’dan itibaren bu konuyu ele aldık. Kimlerle mi?

İzmir Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Muğla Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı adına Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Sayın Muhsin Gümüş, Aydın Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile…

Konuyu canlı yayında ele almadan önce Aydın Ziraat Odalarının “Tarımın Güncel Sorunları” başlığı altında Ankara’ya taşıdığı konuları özetler halinde ele alalım:

“Organik Tarımın amacı ise; Çevrenin doğal kaynakların korunması ve bozulan ekolojik dengenin yeniden tesisi, sürdürülebilir tarım, toprağın yaşatılması, flora ve faunanın korunması, biyolojik çeşitliliğin devamı ve kimyasal kirlilik ve zehirli kalıntının sonlandırılması temel amacı oluşturmaktadır.

Toprak erozyonunu önlemek, Su kalitesini korumak, enerji tasarrufu sağlamak, kimyasalların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden korumak, Çiftçilerin ve tarımsal işletmelerde çalışan insanların sağlığını korumak, küçük çiftçilere yardım etmek, daha nitelikli ürün elde etmek, gelecek nesillerin korunması hedeflenen böyle bir uygulamanın kaldırılması Türk tarımına vurulan en büyük darbe olacaktır.

9-) Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Tarım Şurasında da açıkladığı gibi; Büyükşehir Belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi, ilkesinin bir an önce yürürlüğe konularak Büyükşehir yapılanması ile mahalleye dönüşen kırsal kesimdeki üreticilerimiz ve vatandaşların vergi yükü yönünden korunması cihetine gidilmesine,

10-) Çiftçilerimiz yetiştirdikleri ürünlerin desteklemelerinden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırarak üretimlerini belgelemeleri gerekmektedir. Bu da Arazisinin bulunduğu mahalle muhtar ve azalarının ÇKS evraklarını onaylaması ile mümkün olmaktadır. Ancak, çiftçilerimiz ÇKS başvurularında zorunlu olan muhtar ve aza onayının kaldırılmasını talep etmişler, buna gerekçe olarak da muhtar ve azaların çiftçilerin arazi bilgileri ile ekim-dikim faaliyetlerinin tamamını bilmelerinin olanaksız olduğu dile getirilmektedir. Bu talebin değerlendirilerek ilgili formlardan muhtar aza imzalarının kaldırılması,

11-) Yem bitkileri ekiliş alanları en az 10 dekar ve üzerinde olması halinde destekleme kapsamına girmektedir. Küçük çiftçi açısından dezavantajlı bir durumun oluştuğu görüşü ile yem bitkileri destekleme alanının asgari 1 dekar olmasını, böylece daha fazla üreticinin desteklemeden faydalanabileceği ve küçük çiftçinin korunacağı görüşünü bildirmişlerdir. Ülkemizin kaba yem açığının da göz önüne alınarak yem bitkileri destekleri için asgari alan büyüklüğünün mümkünse 1 dekara düşürülmesi,

12-) Toplulaştırma uygulanan yerlerde tapu verilmediğinden üreticiler mağduriyet içerisinde. Tapuların bir an önce dağıtılması bakımından;” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.