Takip Et

KIRMIZI ET ÜRETİMİ VE KESİM FİYATLARI

Toplam kırmızı et üretimi 2017 yılının 3. Çeyrek dönemi olan Temmuz Eylül döneminde 300 000 ton civarında gerçekleşmiştir.

 

Bu dönemde kırmızı et üretimi bir önceki döneme göre %15 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,6 oranında azalma göstermiştir.

 

2016 Yılında ise aynı dönemde Kırmızı Et Üretimi: 400 000 tona yakın gerçekleşmiştir. Bu da bize kırmızı et üretiminde % 25’lik bir azalmaya işaret etmektedir.

 

Resmi kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 130 000 ton olarak gerçekleşirken ortaya çıkan rakam kaçak kesim miktarını ve oranını ortaya koymaktadır.

 

Kırmızı ette çoğunluğu büyükbaş hayvanlar teşkil etmektedir. Sığır eti üretimi 250 000 ton olarak gerçekleşmiştir. Bunun yanında koyun eti üretimi 30 000 tonlarda kalmıştır.

 

Sığır eti üretimi bir önceki döneme göre %10 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 30 oranında azalmıştır.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Et ve Süt Kurumu (ESK) yoluyla geçen haftalarda Türkiye’nin 81 ilinde mağazası olan A101 ve BİM’de başlattığı ucuz et satışı et kesim fiyatlarında 2-3 TL miktarında düşüşe neden olurken kasaplardaki düşüş ise 1-4 TL arasında gerçekleşmiştir.

 

Bölgelere göre kesim fiyatları ise:

 

Karadeniz Bölgesi :25,80

Akdeniz Bölgesi :25,75

Doğu Anadolu Bölgesi :25.00

Marmara Bölgesi :25,50

Güneydoğu Anadolu Bölgesi :25,60

İç Anadolu Bölgesi :25,40

Ege Bölgesi :25,75 olarak gerçekleşmiştir.

 

Bu fiyatlar yağsız fiyatlar olup, yağı etinden ayrılmış sade et fiyatlarıdır.

 

Biliyoruz ki kesimlik hayvanın eti,salkatatı,yağı Kemiği,derisi,boynuzu ve her organı ayrı ayrı değerdedir.Et üreticisi sadece etinin ederini alabilmekte,geri kalanı ise kesimhaneye veya kasaplara kalmaktadır.

Bu da soygun çarkının başka bir yönüdür.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu soygunun önüne geçmesi gerekmektedir.

 

Her ne kadar bakanlık tedbir alsa da aldığı tedbir geçicidir.Et lobisi yakın zamanda yeni oyunları ortaya koyarak mevcut durumun hakkından gelecektir.

 

Kurban Bayramı’ndan sonra et tüketiminin zaten çok azaldığını ve karkas etin üreticide 27 liradan 23.5- 24 liraya düştüğünü,üretici zarar ederken tüketicinin ucuza et alama dığını gördük.

Çözüm her zaman söylediğimiz gibi damızlık sayısını artırıp piyasalarda arzın talebi rahatlıkla karşılamasından geçmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.