Takip Et

ÜLKEMİZDE İLLERE GÖRE HAYVANCILIK

İllere göre hayvancılık faaliyetleri 2018 TÜİK verileri dikkate alınarak incelenmiş ve sayısal veriler bakımından hayvancılıkla ilgili ön plana çıkan ilk 10 il çeşitli üretim bazında verilmiştir.

 

Kültür sığırında en fazla sayıya sahip ilk 10 il sırasıyla Konya, İzmir, Balıkesir, Aydın, Afyon, Denizli, Aksaray, Burdur, Muğla ve Ankara olmuştur. Melez sığır varlığı bakımından sırasıyla Erzurum, Diyarbakır, Kars, Ankara, Ardahan, Konya, Ağrı, Ş.Urfa, Sivas ve Samsun yer almıştır. Yerli sığır bakımından sırasıyla Ağrı, Diyarbakır, Ş.Urfa, Muş, Samsun, Ankara, Şırnak, Tokat, Van ve Balıkesir bulunmuştur.

 

Yerli koyun sayısı bakımından sırasıyla Van, Ş.Urfa, Konya, Diyarbakır, Ağrı, Iğdır, Muş, Afyon, Siirt, Manisa ilk on il içerisinde yer alırken, Merinos koyun sayısı bakımından Ankara, Eskişehir, Balıkesir, Konya, Bursa, Karaman, Tekirdağ, Afyon, Edirne ve Burdur ilk onda bulunmuştur.

 

Et tavuğu üretiminde en fazla sayıya sahip ilk on il içerisinde Manisa, Sakarya, Balıkesir, Mersin, Bolu, İzmir, Uşak, Ankara, Düzce ve Adana yer almıştır.

 

Yumurta tavuğu üretiminde sırasıyla Afyon, Konya, Manisa, İzmir, Balıkesir, Bursa, Ankara, Kayseri, Çorum ve Gaziantep ilk on içerisinde bulunmuştur.

 

Bal üretiminde sırasıyla Ordu, Muğla, Adana, Sivas, Aydın, İzmir, Balıkesir, Mersin, Antalya ve Bitlis ilk on içerisinde yer almıştır. Yaş kozada en fazla üretim yapan ilk on il içerisinde sırasıyla Diyarbakır, Antalya, Ankara, Muğla, Bolu, Bilecik, İzmir, Batman, Eskişehir ve Sakarya yer almıştır.

 

İl bazında üretimler değerlendirildiğinde kültür yerli sığır ve yerli koyun üretiminin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olduğu, kültür sığırcılığı ve Merinos koyun üretiminin batı bölgelerinde daha fazla olduğu saptanmıştır. Et tavuğu ve yumurta üretiminin daha çok batı bölgelerine toplandığı görülmüştür. Bu durumu kesimhane ve ham maddenin işlendiği fabrika ve işletmelerin batıda daha fazla olmasıyla ilişkilendirebiliriz.

 

 

Kaynak:2.Tarım şurası Tarımsal Üretim Planlaması Grubu Çalışma Belgesi. (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.