Takip Et

İZMİR BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL PROJELER-6 (TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFLERİ İLE İŞBİRLİĞİ-2)

Dünkü yazımızda ele aldığımız İzmir Büyükşehir Belediyesi-Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri işbirliği sonucu gerçekleşen arımsal faaliyetlerin sonuçlarına bugün devam ediyoruz.

“İzmir Büyükşehir Belediyesi “Kırsal Kalkınmada İzmir Modeli” uygulamasıyla kırsalda üretim yapan küçük ölçekli işletmelerin ürünlerinde verimi ve kaliteyi artırmanın yanısıra, üreticilere yüksek gelir getirici alternatif ürünler üretmeleri için eğitimler ve destekler vermektedir.”

“Kooperatiflere süt soğutma tankı desteği konusunda bugüne kadar 27 üretici kooperatifi ile işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında Aliağa Kalabak, Bayındır Yusuflu, Bergama Merkez, Seklik, Örenli, Yukarıcuma, Foça-Gerenköy ve Kiraz'ın Aydoğdu, Emenler, İğdeli, Haliller, Karaman, Yenişehir, Karaburç, Çömlekçi, Yeniköy, Suludere ve Saçlı, Ödemiş Çaylı, Ovakent, Kaymakçı, Gereli, Üçkonak ve Üzümlü kooperatiflerine toplamda 155 ton kapasiteli 30 adet sabit süt soğutma tankı ve 1 adet 15 ton kapasiteli nakil tankı kuruldu.”

“Bu kapsamda Meslek Fabrikamızın verdiği eğitimlerle istiridye mantarı yetiştirmeye başlayan Kırköy mahallesindeki kadın üreticilerin kurduğu ''Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'' ile işbirliğinde Kiraz İlçesi ve çevre köylerinde alternatif ürün olarak istiridye mantarı yetiştiriciliğinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, ''İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi'' ni kurduk. Kooperatif 3. dönem misel ekimlerini de gerçekleştirmiştir.”

“Ayrıca evlerinde kendi imkanları ile üretim yapan kooperatif ortaklarına girdi desteği sağlamak amacıyla üreticilere 8 er kg misel (mantar tohumu) dağıtıldı.”

“Meyvelerin boy, ebat, kalite, renk gibi standartlara göre tespit edilip ve tasniflenmesi meyvelerin ağaçtan doğru tekniklerle ve zarar vermeden toplanması kadar önemlidir. Bu amaçla Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma kooperatifi ile işbirliğinde meyve boylama tesisinin kurulmasına destek olundu.”

“Bademli bölgesi için ihracat değeri çok yüksek olan Japon Eriği başta olmak üzere, elma, armut gibi meyvelerin hasat sonrası standartlara uygun ve sorunsuz bir şekilde sevke hazırlanması amacıyla Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde kuruluşuna destek olduğumuz Meyve Boylama Tesisi, toplama ve taşınma aşamasında zarar gören fakat fazla dikkat çekmeyen meyvelerin tespitinde üreticimize büyük avantaj sağlamakta, boylama ve tasnif için ihtiyaç duyulan iş gücü maliyetini aşağı çekmektedir.

1.250 metrekare kapalı alana kurulu tesis, paketleme öncesi meyve seçiminde yaşanabilecek hataları en aza indirmekte, 10 farklı ebatta kalibrasyon özelliği ve günde 20 ton boylama kapasitesi ile kooperatif ortağı 400 üreticiye ve bölge köylüsüne hizmet vermektedir. “ 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.