Takip Et

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü-1

Osmanlı’dan beri, Cumhuriyet dönemi de dâhil olmak üzere, devlet denince aklımıza jandarması ile en münasebetsiz zamanda kapımıza dayanan, alacağını af etmeyen, hükümet konaklarında vatandaşa karşı, masasının gerisinde asık suratlı memurlar ve soğuk mahkeme duvarları gelir.

Hele masanın gerisindekiler, ne yapacağını bilmeyen vatandaşı azarlamak, en hafifinden bugün git yarın gel, tavrındadırlar. En nazik tarafları vatandaşın elindeki belgeyi daha bakmadan iade etmek nezaketsizliğidir.

En üstteki bakanından en alttaki şube müdürüne kadar devletin hantallığından, vatandaşa ilgisizliğinden şikâyetçidir ama bir türlü çözüm de bulunamaz.

İlimiz Aydın’da da bu tanımlamaya girecek pek çok devlet dairesinden söz etmek mümkün.

Bugün ve birkaç gün için bu sınırlamaların dışında kalan bir il müdürlüğünden söz edeceğim.

Aydın bir tarım kenti. Yaklaşık 1 milyonu aşan nüfusunun, yine yaklaşık 395 bin kadarı köylerde yaşamakta, bu köy nüfusunun ise neredeyse tamamına yakını geçimini topraktan ve hayvancılıktan çiftçilik ve üreticilik yaparak temin etmekte. Kasaba ve şehirlerde de yaklaşık olarak 150 bin kadar aile de tarımla uğraşmaktadır.

Bugün Aydın’ bağlı Ziraat Odaları’na kayıtlı faal çiftçi sayısı yaklaşık olarak 118 bin kişidir. Çiftçi ailelerinin nüfus katsayıları esnaf ve memura göre daha fazla olup yaklaşık aile başına 4,5 kişi olarak hesaplarsak Aydın’da tarım faaliyetlerinden dolayı karnını doyuran nüfus yine yaklaşık olarak 530 bindir.

Aydın ili tarım toprakları 3 milyon 633 bin dekara yakın bir alanı kaplamakta. Yine üreticilerin hayvanlarını otlattıkları çayır ve meralar 25 bin dekarı aşmakta. Bunun anlamı da Aydın ili sınırları içinde kalan toprakların neredeyse yarısı tarıma amaçlı, Osmanlıca deyimi ile “mezru arazi”lerdir.

2012 yılı rakamlarına göre Aydın’da 191 bin koyun,100 bine yakın keçi,325 bine yakın da sığır beslenmektedir.

Aydın ili polikültür ( çok çeşitli ) bir tarım ürünleri desenine sahiptir. Dağ ve Büyük Menderes ovası gibi iki farklı coğrafi yapı üzerinde tüm tarımsal faaliyetler gerçekleşmektedir.

Aydın ili Türkiye geneli rakamlarını ele aldığımızda, incir, kestane, pamuk, zeytin, enginar, mısır, çilek, yer fıstığı, yonca, bamya, erik, bezelye gibi tarım ürünlerinde başa oynamakta ülke ekonomisine çok önemli, bir katkı vermektedir. İncir ve zeytin varlığı ise ne kadar övünsek “yeridir” diyeceğimiz, ilimizin boynuna takılı iki değeri ölçülmez gerdanlıktırlar.

Üretici sayısının bu kadar çok, üretimin birim alan ve hayvanda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bir ilde, hele hele üreticisinin tarımsal bilgi alt yapısının zengin, ufuklarının geniş, yeniliklere açık, modern tarımın gereklerini yerine getirme alışkanlık ve becerileri ile donanmış ise hizmet vermek hem zevkli hem de zordur.

Her ne kadar köylerde oturan nüfusumuz 395 bin kadar ise de şehirlerde ve kasabalarda oturup köylerinde tarım yapan önemli bir nüfusumuz da mevcuttur. Aydın’a bağlı 17 ilçe, 52 kasaba,490 köy tarımsal faaliyetleri için devletten hizmet beklemektedir.

Bu hizmet kurumu da Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teşkilatı, İl Müdürü, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Ziraat Mühendisleri, Veterinerleri, memurları, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdürleri, teknik elemanları, memurları ve tüm çalışanları…

Yarın devam edeceğiz… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.