Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirmesi üzüm-3

2015 yılında don ve dolu zararına uğrayan üzüm üreticisi, 2014 yılına göre yüzde 50 eksik üretim ile karşılaşmasına rağmen beklediği fiyattan kuru üzümünü satamadı.

 

Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, 2015 yılı kuru üzüm fiyatlarını açıklarken, birliğe bağlı kooperatiflerden çekirdeksiz kuru üzüm alım avans fiyatını belirlerken, ülke rekoltesinin yanında diğer üretici ülkelerdeki rekolte durumu ve dünyada oluşan çekirdeksiz kuru üzüm ihraç fiyatlarının da dikkate alındığını söyledi.

2015 yılı ürünü çekirdeksiz kuru üzümde rekoltenin önceki yıllara göre düşük gerçekleşeceğinin çok açık olarak anlaşıldığını belirten Türker, “Bu yıl çekirdeksiz kuru üzümde rekoltenin düşük gerçekleşmesi, sezon içerisinde bölgede çok geniş alanda dolu ve don olayının yaşanmasından kaynaklandı. Rekolte kaybı nedeniyle bu sene birçok üretici bağlarından önceki yıllara göre çok düşük miktarlarda üzüm hasat edecek ve gelirinde büyük oranda azalma olacak” dedi.

2015 yılı ürünü baz 9 numara çekirdeksiz kuru üzüm alım avans fiyatının net 6,00 TL/Kg olarak tespit edildiğini açıklayan Türker, rekoltenin düşük olduğu bu yıl üreticilerin ürününe sahip çıkmalarını ve açığa üzüm dökmemelerini istedi. Türker, açığa üzüm dökülmesinin piyasa arz talep dengesini bozduğunu, bunun fiyatları olumsuz etkileyerek hem ülkemize hem de üreticilere zarar verdiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,2015 yılı üzüm piyasaları ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, dünyadaki en yaygın kültür bitkilerinden biri olan üzümde, Türkiye’nin 4.6 milyon dekarla İspanya, Fransa, İtalya ve Çin’in ardından 5’inci, 4 milyon 175 bin tonluk üretimle Çin, ABD, İtalya, Fransa ve İspanya’nın ardından 6’ncı sırada bulunduğunu belirttikten sonra, “Türkiye’nin üzüm üretiminin 2015 yılında yüzde 7 azalmayla 4 milyon 146 bin tona inmesini bekliyoruz. Dünyada üretilen üzümün yüzde 8-10’u kurutmalıkta kullanılıyor. Başlıca kuru üzüm üreticileri, Türkiye, ABD, İran, Yunanistan, Güney Afrika, Şili ve Afganistan. Türkiye’nin ihracata yönelik üzüm üretiminde kuru üzüm ilk sırayı alıyor. Üzüm ihracatımızın yüzde 95’ini çekirdeksiz üzüm oluşturuyor. Çekirdeksiz üzümde, Ege bölgesi başı çekiyor. Özellikle Manisa, İzmir, Denizli önemli üretim bölgeleri. 2014 yılında 1 milyon 135 bin 947 ton olan kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminin, yüzde 89.9’u, 1 milyon 21 bin 282 tonu Manisa ilinde yapıldı” dedi.

2014-2015 üretim sezonunda kış aylarında sıcaklığın yıl ortalamalarına göre çok düşük seyretmesinin bağları olumsuz etkilediğini bildiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu yıl, 18-22 Mart’ta eksi 2 derece olan düşük sıcaklıklar bağlarda sürgün gözlerine zarar verdi. 23-24 Nisan’da da don afeti yaşandı ve yapraklanma dönemindeki bağlarda sürgün üzerindeki gözleri kuruttu. Manisa’daki 769 bin dekar bağ alanında, hasar tespit komisyonlarının belirlemelerine göre 447 bin 571 dekar alan don ve dolu afetinden zarar gördü” diye konuştu.

Son bir ayda sürekli yağışların görülmesinin de sık ilaçlama yapma zorunluluğu doğurduğunu söyleyen Bayraktar, “İlaçlamanın artması, girdi maliyetlerini arttırıyor. Çiftçimize ek bir yük getiriyor” dedi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.