Takip Et

Alaşehir’de “jeotermal enerji potansiyeli ve çevresel etkileri“ sempozyumu izlenimleri -10

Alaşehir’de düzenlenen “MANİSA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ SEMPOZYUMU” ile ilgili izlenimlerimizi aynı günün öğleden sonraki bölümünde yer alan panelde yaptığımız sunumla ilgil sonuç ve öneri bölümü ile tamamlıyoruz.

 “Jeotermal imtiyaz sahibi şirketler ,sistemlerinin bulunduğu çevrede yaşayan halkı düşman, tarımı da para kazanmalarının önünde bir sektör olarak görmemelidirler.

 Üretim kuyusu açmak, iletim borusu inşa etmek için zeytin, incir ve tarım alanları yok edilmemelidir...

 Jeotermal sistem çevresinde yaşayan halkın göç edecek başka bir yurdu olmadığı kabul edilmelidir.

 30 Mayıs 2014 tarihli jeotermalle ilgili yönetmelik derhal yürürlükten kaldırılmalı, yönetmeliğin özünde bulunan halkın hürriyetine ve yaşama biçimine müdahaleye son verilmelidir.

 Jeotermal sistemlerin bugünkü tarıma, tarım topraklarına, tarım ürünlerine kısacası tarım ekonomisine verdiği zararlar yasal sınırlarla net olarak belirlenmeli ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Çiftçi haklarının ayak altına alınmasına izin verilmemelidir.

 2872 sayılı çevre, 5403 sayılı toprak koruma, 5686 sayılı jeotermal yasalarında çevre, kişisel hak ve toplumsal çıkar ihlallerinde hapis cezası getirilmelidir. 3573 sayılı yasa güçlendirilmelidir. İhlalinde müeyyideleri ağırlaştırılmalıdır. İncir, üzüm, zeytin başta olmak üzere tarım ürünleri hakkında ekolojik üstünlük ve ayrıcalık tanıyan yasalar çıkarılmalıdır.

 İncir koruma altına alınmalıdır.

 Aydın'ın jeotermal rezervi 2500 Mw olarak tahmin edilmektedir. Her bir Mw için 1 kuyu için ortalama ihtiyacından hareketle jeotermal imtiyaz sahibi şirketler Aydın arazi büyüklükleri ortalaması 15 dekar kabul edildiği ve bu araziler 5403 Sayılı Yasaya göre daha küçük parçalara bölünemeyeceğinden dolayı yaklaşık olarak 37 bin 500 dekar tarım arazisini talep etmektedirler. Boru iletim hatları, santral alanları, diğer eklentiler ve her kuyunun 12,5 km kare alanı etkilediği hesaplandığında, jeotermal enerji üreten şirketler Aydın’ın yaklaşık olarak 100 bin dekar arazisine göz dikmiş durumdadırlar.

 DENETLENMEYEN JEOTERMAL SİSTEMLER VE FAALİYETLER DENETLENMELİ VE FAALİYETLERİ YASAL ÇİZGİYE ÇEKİLMELİDİR.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.