Takip Et

YENİ BİR TIBBİ BİTKİ ARONİA-1

Dünkü yazımızda bahsettiğimiz gibi Yalova Atatürk Merkez Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Yılmaz Boz Bey’in Türk tarımına,ekonomisine,gıda ve tıbbi –aromatik sektörüne “aronia” bitkisini kazandırmak amacı ile üstün bir çaba göstermektedir.

Öncelikle “aronia” bitkisini tanıtalım.

Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişen, yapraklarını döken, 2-3 metreye kadar boylanabilen, çalı formunda bir bitki türü. Meyvesi çok yüksek miktarda antosiyanin içeriyor. İnsan beslenmesinde ve hücre kültüründe sağlığa yararlı olduğu vurgulanıyor. Bu alanlarda yapılan çalışmalar aronianın ve ondan yapılan ürünlerin popülaritesini artırmış durumda. Bu da son yıllarda Amerika ve Avrupa'da binlerce dönüm aronia dikimine sebep oluyor. Bugün aronia en çok Polonya'da üretiliyor. Dünyadaki toplam üretimin yüzde 90'ı Polonya'da gerçekleşiyor. Bu ülke dışında, ABD, Kanada, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya ve Ukrayna'da yetiştiriliyor.

TÜRK –TOB’un bu alanda bir çalışması mevcut.

“Türkiye yepyeni bir meyve ile tanışıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronia meyvesinin Yalova Atatürk Merkez Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde deneme amaçlı üretim çalışmaları olumlu sonuç verdi. Fidanlar yetiştiriliyor.

“Meyvecilik konusunda oldukça zengin bir ülkeyiz. Bazı tropikal meyveler dışında hemen her meyve Anadolu topraklarında hayat buluyor. Dünya genelinde yenebilen 150 çeşit meyvenin 90'ı ticari olarak ülkemizde yetişiyor. Birçok meyve çeşidinde de dünyada söz sahibiyiz. Ya üretiminde ya da ihracatında ilk sıradayız. Bu kadar çeşidin yetişebildiği ülkemizde yeni arayışlar da sürüyor.”

“Atatürk Merkez Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün mühendisleri 2012 yılından bu yana sessiz sedasız bir meyve çeşidinin Türkiye şartlarına uyumu için çalışıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan, ABD ve Avrupa'da "süper meyve" olarak bilinen aronia meyvesi için enstitü çalışmalarını tamamlamış durumda. Aronia yapılan çalışmalar sonucunda artık Türkiye şartlarına uyum sağlamış. Hatta deneme amaçlı bahçeden ilk meyveler de hasat edilmiş. Fidanlar yetiştirilmiş ve fidan üreticilerine sunulmuş. Bundan sonrası fidancıların bunları çoğaltarak meyvecilik yapacaklarla buluşturmasına kaldı.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, kuruluş olarak hem yeni ürünler geliştirdiklerini hem de bazı türlerin Türkiye'de yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını söylüyor. Aronia bitkisi üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Boz, araştırma ve çabalarının olumlu sonuçlandığını, bu önemli ürünü yetiştirmeyi başardıklarını söylüyor.”

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz ,Boz yeni meyvenin birçok ülkede sağlık meyvesi olarak bilindiğini, Enstitü'nün bu meyvenin topluma hangi şekilde sunulacağı konusunda çalışma yürüttüğünü söylüyor. Ürün, kuru meyve olarak da tüketilebiliyor, reçel veya şerbet olarak da sofralara sunulabiliyor. Tüm bu çalışmaların ardından, aronia bitkisinin Türkiye'de yetiştirilmesi için bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Boz sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Devlet eliyle araştırılarak, titiz bir çalışmayla Türkiye'de ilk kez üretilen bu bitkiyi dört yıl önce ektik. Bilimsel olarak sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen bu bitkiyi Türkiye'de üreticilerle tanıştırmak ve yaygınlaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Deneme üretimlerimiz başarılı oldu. Fidanları yetiştirdik. Şimdi sıra fidan üreticilerinde. Bu fidanları şimdilik biz sağlıyoruz. Ancak yaygın üretim için fidancılara iş düşüyor. “

Bu meyvenin Türkiye'de şansı var." 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.