Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-16

Seçim sonuçlarını değerlendirirken, seçimde kişi veya partilerin başarı ve başarısızlığı bir veya birkaç nedene dayandırılamaz. En az on-on beş neden sonucu etkilemiştir. Ancak bu nedenlerin etkileme dereceleri oransal olarak birbirinden farklıdır.

1 Kasım seçimlerinin en önemli özelliklerinden birisi Ankara’da kurgulanan siyasetin, siyasi parti kurmaylarının, özellikle parti liderlerinin, gelişmeleri kavrama, uygun tepkiyi verme, haklılıklarını en başarılı iletişim metot ve tekniklere dayanarak seçmenlere ulaştırabilme bilgi ve becerileriyle ilintilidir.

Aydın’da da seçim sonuçlarını mutlaka Ankara kaynaklı gelişmeler öncelikle etkiledi. Bunun yanında Aydın’da partilerin listeleri etkili oldu. Partilerde milletvekili adaylarının topluca ve bire bir iletişimleri de diğer bir etkileyici unsur olarak yer aldı. Tabii ki adayların seçmenlere yaklaşımları, verdikleri umutlar ve güven duygusu.

Belediyelerin ve Büyükşehir Belediyesinin icraatları da seçmenin oy verirken yönünü belirledi.

Her iki seçimde partilerin Aydın’da aldıkları oy sayılarını ve oranlarını kıyaslayarak analizimize devam edelim:

Partiler 7 Haziran 2015 Mil. Vekili seçimleri 1 Kasım2015 Mil. Vekili seçimleri

Oy Sayısı Oranı (%) Oy Sayısı Oranı (%)

CHP 267 395 40,59 273 024 40,81

Ak Parti 192 688 29,25 226 209 33,84

MHP 119 539 18,15 105 302 15,76

7 Haziran seçimlerine göre oy oranını binde 22, oy sayısını ise 5 629 artıran Cumhuriyet Halk Partisi bu minik artışlara rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin % 4 59 oran ve 33 521 oy artışı Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1 milletvekili Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçmiş oldu. Oy oranında % 2,5 sayısında 14 237 düşüş kaydeden Milliyetçi, Hareket Partisi tek milletvekilliğini koruyabildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim teknik ve metotlarında herhangi bir değişikliğe gitmemesi, Aydın için yeni söylemler geliştirmemesi ve yerel projeler üretmemesi, iktidar umudu vermediği için Genel Bütçe’den, Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ağzından Aydın milletvekili adaylarının verdikleri vaatlerin inandırıcı bulunmaması bu seçim sonuçlarını doğurmasına neden oldu.

Milliyetçi, Hareket Partisi’nin oy kaybında ise en büyük etmen, Genel Başkan Sayın Devlet Bahçeli ve Genel Merkez politikalarında aramak gerekmektedir. Bunun yanında sonucu etkileyen yerel faktörleri ileriki yazılarımızda ele alacağız.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başarısının altında yatan nedenleri parti genel başkanlığının politikaları, milletvekili adaylarının söylem ve seçmene yaklaşımları, parti teşkilatlarının çalışkanlıkları ve milletvekili listelerindeki isabetli kararlar olarak sıralamak gerekir.

1 Kasım 2015 seçimleri sonucunda Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Mehmet Erdem, Abdurrahman Öz, Mustafa Savaş, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bülent Tezcan, Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Hüseyin Yıldız, Milliyetçi, Hareket Partisi’nden Deniz Depboylu TBMM’DE Aydın’ı dört yıl boyunca temsil edecekler.

Kendilerine en iyi hizmet fırsatları ve başarılar dilerim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.