Takip Et

ABD VE ALMANYA’DA TARIM TURİZMİ

Türk tarımının önemli bir bölümü küçük işletmelerden oluşmakta ve bu adı geçen işletmeler genellikle bir ailenin geçimini sağlamaktan uzaktır.

Özellikle Aydın ilinde üretici her yıl değer kaybeden ve fiyatı düşen ürünleri satmakta zorlanmakta ve zarar etmektedir.

Bu bakımdan üreticiler arayış içindedirler. Bu arayış hem yeni tarım ürünleri üretmek hem de pazarlama sorunlarını aşmak içindir.

Bir çözüm yolu olarak “Tarım Turizmi” Aydın için bir çözüm olabilir. Tabii ki batı ülkelerinde olduğu gibi örgütlenerek… Bu yazımızda ABD ve Almanya’da Tarım turizminin işleyişi ile ilgili bilgileri aktaracağız.

Bizde ihmal edilen, tarım ve turizm için özel bir fırsat olarak karşımızda bulunan ve henüz ülkemizde gelişmemiş bir sektör olan “Tarım Turizmi” nin batı ülkelerindeki uygulamalarından örnekler vermeyi Sayın Hüseyin Çeken ve arkadaşlarının çalışmalarından alıntılarla sürdürelim:

“A.B.D.

Amerika Birleşik Devletlerinin çeşitli eyaletlerinde tarım turizmi uygulamalarının farklı paydaşlarca desteklendiğini görmek mümkündür. Birleşik Devletler Tarım Departmanı (USDA) tarım turizmi faaliyetleri destekleyen paydaşlardan biridir. USDA tarafından desteklenen tarım turizmi uygulamalarının örneklerine aşağıda yer verilmiştir. ABD eyaletlerinden Kolorado’da tarım turizmi faaliyet leri hükümetçe desteklenmektedir. Kolorado tarım departmanının istatistiklerine göre 2006 yılında 13 milyon kişiden fazla ziyaretçi tarım turizmi faaliyetlerine katılarak 2.2 milyon dolar harcamada bulunmuştur. Kolorado hükümeti tarafından hazırlanan web sitesi ile yakın tarihteki ta rım turizmi faaliyetlerinden haberdar olabilmeye, faaliyetler hakkında bilgi edinebilmeye ve ürün satın alabilmeye olanak sağlanmıştır.

ABD eyaletlerinden bir diğeri olan Kaliforniya’da Kaliforniya Üniversitesi tarafından oluşturulan Small Farm

Program doğrultusunda tarım turizmi faaliyetleri duyurulmakta, çeşitli eğitimler verilerek ilgili olanlar bilinçlendiril meye çalışılmaktadır. Tarım turizmi tur operatörleri ve işletmecileri bir arada tutularak ilgililerin bu çiftliklere doğrudan ulaşması kolaylaştırılmıştır. Ek olarak Small Farm Programı

aracılığı ile tarım turizminin çeşitli yönleri irdelenmek üzere araştırmalar da yapılmaktadır.”

“Almanya

Rilla tarafından 2003 yılında yapılan araştırmaya göre Avrupa’da tarım turizmine büyük bir ilgi vardır.

12 ülke tarafından oluşturulan Avrupa Köy ve Çiftlik Turizmi Federasyonu tarım turizmi bilincini arttırabilmek amacı ile atılımlar yapmaktadır. Almanya’da çiftliklerde konaklama daha çok iç pazara yönelmiş olsa da kapsamı geniştir. Çiftliklerde konaklama süreleri bir haftadan iki haftaya kadar olup, pazar açısından önemli bir yer tutmaktadır. Almanya’da tarım turizmi doğrultusunda faaliyet gösteren işletmeler http://www.landtourismus.de/ adresinde bir araya getirilerek hangi tarihlerde faaliyet gösterdikleri, işletmelerin güncel doluluk oranları gibi bilgilere yer verilmiştir. Buna ek olarak hükümet tarafından geliştirilen ödüllendirme sistemi tarafından ödüllendirilen çiftlikler ve ödül aldıkları faaliyetler alanı web sitesinde yer almaktadır.”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.