Takip Et

DENİZLİ KİTAP FUARI HAKKINDA

Bu ülkenin eli kalem tutan ve düşündüğünü ifade edebilenlerinden birisi olarak en çok şikâyetçi olduğum konuların başında, insanımızın “okumama hastalığı” gelmektedir.

Yetişmekte olan nesil, kitabın erdemini bilmediği gibi, cep telefonu ile bilgisayar oyunları arasına sıkışmış durumda. Öyle bir nesil yetişiyor ki Türkçe'nin yapısına uymayan okuma-yazma metodu nedeniyle bırakın hızlı okumayı ve çok çabuk anlamayı, okuduğunun ana konusunu bile anlamaktan aciz… Okurken sadece heceliyorlar. Bırakın ilkokulları, üniversite mezunlarımız dahi kitap okumaktan nefret eder halde.

Mesleğinin hakkını veren ziraat mühendisi arkadaşlarımdan özür dileyerek anlatayım:

İşe almak için mülakata aldığım ve fakülteyi neredeyse on yıl önce bitirmiş olan ziraat mühendisine son okuduğu kitabın adını sordum. Cevap: Bitki Fizyolojisi.

Geçtiğimiz aylarda, Büyük Şehir Belediyesi tarafından basılan“19.Yüzyıl Belgelerinde Selcen” adlı kitabımın imza günü dolayısıyla Denizli Kitap Fuarı'na katıldım.

Yıllardır tarım, hayvancılık, makine-ekipman, seracılık fuarlarını takip eden bir kişi olarak bu fuarlardan daha fazla lezzet aldım Denizli Kitap Fuarı'ndan…

Bildiğimiz gibi Afyon, Burdur, Isparta, Aydın, Manisa, Uşak, Muğla illerinin merkezinde yer alan Denizli'de “Kitap Fuarı “ düzenlenerek Ege Bölgesi'nde çok önemli bir boşluk doldurulmuştur. Zira bölgenin tek kitap fuarı İzmir’de düzenlenmektedir.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Denizli Kitap Fuarı, öncelikle organizasyonundaki hatasızlık ile dikkati çekiyor.

Fuara katılım beklenenin üzerinde. Hemen hemen ulusal bazda yayın yapan yayıncılık şirketlerinin neredeyse tamamı katılmış. Stantlar gayet güzel düzenlenmiş. Tüm kitapları ne derece miyop olursanız olun stant önünden geçerken eksiksiz görebilmekteyiz. Yayıncılık şirketlerinin stant görevlileri, ziyaretçilere gayet samimi ve candan davranmaktalar.

Kitap fiyatları için “ucuz” demek mümkün değil. Zaten ülkemizde kitap okuyucusu profilini dikkate aldığımızda orta gelir grubunun öne çıktığını görürüz. Zaten zenginlerimiz, “Kısa Yoldan Para Kazanmanın Yolları” kitabı dışında hangi kitabı okumaktalar? Yayıncılık şirketlerine verilen devlet desteği artırılmalı.

Geçtiğimiz cumartesi ve pazar günleri, yaklaşık 38-40’ar bin kişinin ziyaret ettiği fuar, daha ilk yılında övgüyü hak etmiş durumda. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin tüm okullardaki öğrencileri planlı bir şekilde otobüslerle Kitap Fuarı'na taşımaları ayrı bir övgü konusu.

Ümit ederim ve dilerim ki 2.Denizli Kitap Fuarı'na yukarıdaki saydığım illerin de katılması sağlanır.

Ayrıca kitap fiyatlarını dikkate alan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilere kitap almaları için 7,5 TL gibi “kitap çeki” dağıtması da ayrı bir kültür hizmetidir.

Pazar günü Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan’a gösterileni ilgi ve sevginin nedeni şahsiyetinin halkla bütünleşmesi kadar bu kültür hizmetine verdiği önemden kaynaklanmaktadır. Diğer belediye başkanlarına örnek olması dileğiyle…Çünkü pek çok belediye ve büyükşehir belediyemiz, kültür ve tarıma ayırdığı bütçeyi başka kalemlere aktararak harcamaktadır.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan’ın belediyenin kültür hizmeti olarak kısa zamanda 100’den fazla kitabı bastırıp halka ücretsiz dağıtması, ayrı bir güzellik ve kültür hizmeti. Bu çabalar Denizli Kültür Envanteri'ni ortaya çıkarırken Denizli’yi de marka şehir haline getirmekte.

I. Denizli Kitap Fuarı gibi bir kültür hizmetini halkın ilgisine açan başta Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan, Belediye Kültür İşleri Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı ve fuarın canlılıkla sürdürülmesi için canla-başla çalışan Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi, yılların kitap kurdu Hüseyin Karadeniz’i gönülden kutluyorum.

31 Mart-9 Nisan tarihleri arasında açık olacak Denizli Kitap Fuarı hangi meslek kesiminden, hangi gelir grubundan, hangi dünya görüşünden olursanız olun, mutlaka ziyaret edilmesi gerekli bir etkinlik.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.