Takip Et

TZOB GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR’IN TARIMIN VE ÜRETİCİNİN DURUMU İLE İLGİLİ BAZI TESPİTLERİ

Kişi mesleğini sevdiği oranda başarılıdır. Hele sevdiği hatta aşk dereceseinde tutkun olduğu mesleğine zamanını, beynini ve varlığını harcayabiliyorsa başarısı da o derecede değerli olmaktadır.

Özellikle üretici olmayan,Ziraat Odaları’ndan haksız yarar sağlamak isteyip de yararlanamayan,tarım sektörünü ve çiftçiyi yok kabul eden,özellikle sosyal medyada zaman öldüren,düşünme ve analiz fukarası “internet manyakları”nın bir aptalca soru üzerinden Ziraat Odalarını yargıladıkları bir dönemi yaşamaktayız.

Analiz fukaraları dedik.Çünkü analitik düşünce sahibi olmayan bu kişiler,bilmedikleri her konuda “uzman”dırlar.Ziraat Odaları’nı da hiç bilmezler.Çünkü takip etmezler.

Konumuza gelecek olursak TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar 16 senedir bu kurumun genel başkanıdır.Kendi tarımsal faaliyetlerini ve ticari hayatını geride bırakarak tüm mesaisini halisane bir çalışma azmiyle Ziraat Odalarına harcamaktadır.Ve Ziraat Odalarını vahim istatistiki tablolardan kurtararak her odayı bir tarımsal danışmanlık merkezi,tarım market,labaratuvar,çiftlik,istihdam yaratan bir kurum ve hatta fabrikalar haline gelmesini sağlamıştır.

Aşkla sahip çıktığı odalarına da güç katarken hem Ziraat Odalarını hem de Türk çiftçisini “itibarlı” konumlara oturtmayı başarmıştır.

Yazımzın konusuna gelecek olursak;

Hafta sonuna yakın Aydın Ziraat Odaları olarak Ankara’da Sayın Şemsi Bayraktar’a nezaket ziyaretinde bulunarak Türk tarımının genel bir değerlendirmesini aldık. Özetleyecek olursak,Sayın Şemsi Bayraktar Türk çiftçisinin ve Türk tarımının durumun farklı bir açıdan,rakamlarla yaklaştı:

• Türk tarım sektörünün toplam hasılası 254 milyar TL’dir.Bu hasıla içinde çiftçi satışı 194 mlyar TL’dir.

• 2019 yılında çiftçilerin toplam banka borçleri 22 milyar TL’dir.Çiftçinin banka borçları hızla tırmanmaktadır.Özel yabancı bankalara olan borçlar 16 milyar TL’ye ulaşmıştır.

• Banka kredilerinden kaynaklanan banka faileri toplamı 22 milyar TL’dir.Çiftçilerin kazançları banka faizlerini karşılayamamaktadır.

Bunun sonucu olarak da Türk çiftçisi borcunu ödeme peşindedir. Traktör satışlarının artması borç ödeme arzusunun sonucudur. Çiftçi çözümü traktörünü satmakta bulmaktadır.

• Çiftçi israr ve inatla üretimi sürdürmekte, ancak borçla sürdürmektedir.

Sayın Bayraktar Aydın Ziraat Odası Başkanları tarafından hazırlanan, Pamuk, tarmsal sulama suları, toplulaştırma, incir ve diğer konuları içeren dosyaları aldıktan sonra yakın zamanda çiftçiler için özellkle çiftçi-SGK ilişkisini düzenleyen mevzuatla ilgili bilgi vererek kazanımları sıraladı:

• Primini ödeyemeyen çiftçiler için primin dondurulması,sağlık hizmetlerinden yararlanılması,

• Kadın çiftçilerin SGK borçlanması yolu ile emekliliği,

• Geçmşte tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticilerin borçlanarak emekli olmaları sağlandı.

Aydın Ziraat Odaları başkanlarının takip talebinde bulundukları konular:

• SGK pirim yüksekliği,

• Pamuk fiyatları,

• Büyük Şehir Yasası içinde yer alan tarım yapıları ve arazilerinin vergilendirilmesinin yasal düzenleme ile terk edilmesi,

• SGK pirimlerinin indirimlerinde kadın çiftçilere pozitif ayrım yapılması.

GERÇEK: Türk ekonomisi gerçekten zor bir dönemden geçmektedir.Bu şartlardan en fazla etkilenen sektör Türk tarımı ve Türk çiftçisidir.Ziraat Odalarının kamu ve siyaset üzerindeki etkisinin oranı tarımın düzlüğe çıkma zamanıyla doğru orantılıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.