Takip Et

DÜNYA GIDA GÜNÜ İZLENİMLERİ-2

Ankara’da Gıda tarım Hayvancılık Bakanlığı Mehmed Akif Ersoy salonunda yapılan Dünya Gıda Günü kutlamaları ile ilgili izlenimlerimizi sürdürüyoruz.

Kutlamalara Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının damga vurduğunu belirterek yazımıza girelim.Zira katılımcıların ve salonda yer alan standların kahir çoğunluğu ziraat odalarına aitti.Türk tarım ürünlerini ve ürünlerden elde edilen seçkin mamulleri özenle ve zenginlikle sergilediler.

Günün anlamını en iyi ifade eden yaklaşık 20 dakikalık konuşması ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar oldu.

Sayın Bayraktar konuşmasında şu konulara değindi:

Dünyada Açlık Tehlikesi

“Dünyada açlık ve yetersiz beslenmeden etkilenen insan sayısının günümüzde halen Türkiye nüfusun 10 katından fazla, 815 milyonu bulmaktadır.

Dünya nüfusunun yüzde 11’ine yakını açlıktan veya yetersiz beslenmeden kurtulmuş değil. Bunun yanı sıra yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklı milyonlarca insanın sağlığının da tehdit altında olduğunu unutmamak gerekir. Üstelik, açlığı küresel düzeyde azaltma konusunda iyiye gideceğimize kötüye doğru bir yol alıyoruz. Açlık çeken insan sayısı 2014’ten beri artıyor. 775 milyondan 815 milyona çıktı. Bu durumu tersine çevirmek, hepimizin boynunun borcudur.

2050 yılına kadar dünyada gıda üretiminin yüzde 60-70 oranında artırılması gerektiği, açlıkla mücadelede sorunun sadece gıda üretimiyle çözülemeyeceği, gıdaya erişimin en önemli nokta olduğu FAO tarafından dile getirilmektedir.

 

Veriler, halen 19 ülkenin gıda açısından müzmin kriz durumunda olduğunu ortaya koyuyor. Bu ülkeler, sıklıkla kuraklık ve sel gibi aşırı iklim olaylarına maruz kalıyor.

 

Son 15 yıla baktığımızda dünyamızda yaşanan açlık azaldı. Bunu önemli buluyoruz. Ancak 2014 yılından beri dünyadaki aç ve yetersiz beslenen insan sayısının 40 milyon arttığı gerçeğini de görmezden gelemeyiz.

 

Peki dünyamızda açlık yok edilemez mi? Tabii ki edilebilir. Gıdayı dengeli dağıtır, israfı da en aza indirirsek açlık kalmaz. Dünyamızda 815 milyon aç ve yetersiz beslenen insan var ama 682 milyon da obez insan olduğunu unutmayalım. Obezite gün geçtikçe artıyor. En tehlikeli olanı da çocuklardaki obezite. Yerkürede 41 milyon obez çocuk var. Açlık sorununun bir yana bir gerçek daha var ki bizi çok rahatsız ediyor. Dünyada üretilen gıdanın üçte birini israf ediyoruz. 1,3 milyar ton gıdayı çöpe atıyoruz. Dünyanın önemli tarım memleketlerinden biri olan ülkemizde 120 milyon tona yakın bitkisel üretim, 23-24 milyon ton hayvansal üretim olduğunu düşünürseniz, çöpe giden gıdanın büyüklüğünü daha iyi anlarız.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.