Takip Et

ORMAN YANGINLARI VE ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ

İnternet ortamı –dün yazdığımız gibi- yalan/yanlış bilgi deposu olduğu kadar iftira kampanyalarının,hesaplaşma alanlarının merkezi durumuna geldi.

Politik hesapların son görüleceği yer yerel devlet teşkilatlarında çalışan alt derece memur ve işçilerdir.Aldığı talimatları uygulayan bu kesimler aynı zamanda en öz verili çalışan bölümlerdir.

Orman yangınlarında görüldüğü gibi.

Orman Bölge Müdürlükleri de son hesap sorulacak mercilerdir.

Ülkemizin bütçesinden,orman aracından,personel sayısından,uçağından Orman Bölge Müdürlükleri değil, doğrudan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi sorumludur.

Aydın ilinin bağlı olduğu Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün çalışmalarını uzun zamandır izlemekte ve takdir etmekteyim.Ve sırası gelmişken bazı çalışmalarını da okuyucumuza yansıtmak isterim.

“Akdeniz coğrafyası ve iklim kuşağında yer alan ormanlarımız, şu anda yaşadığımız gibi özellikle yaz aylarında yoğun bir yangın tehdidi altında bulunmaktadır. Yanan alan miktarının azaltılmasının yolu fiziki ve sosyal tedbirlerinin yanı sıra yanıcı madde miktarını azaltma ile ilgilidir. Bu nedenle orman yangınlarının büyük alanlara yayılmasını önleyici tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.”

“Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesi kıyılarını takip eden sahil şeridinde, yer yer 160 km. iç kısımlara giren yaklaşık 12 milyon hektar orman alanımız, orman yangınlarına karşı hassastır. Bu da genel orman alanımızın yaklaşık %57‘ sini oluşturmaktadır. Bu ormanların, altı ayı geçen uzun yaz kuraklıkları, düşük nispi nem, kurutucu rüzgârlar, olumsuz arazi şartları ve yangına hassas türlerden oluşması yangınlarına karşı hassasiyetini arttırmaktadır.”

“YARDOP ile; Mevcut karayolu, köy yolu, yerleşim ve tarım alanlarının orman ile olan sınırlarında, orman yolu, yangın emniyet yolları ile yangın emniyet yol ve şeritlerinden de faydalanılarak, her iki tarafında yeşil yangın durdurma zonları tesis edilmektedir. Ayrıca yanıcı madde miktarını azaltacak olan zayıflatma alanları, tesis içi yangın engelleri hazırlanmakta, aralarda kalan tüm ormanlarında bu proje kapsamında bakımları yapılmaktadır.”

“Akdeniz, Ege ve Marmara bölge kıyılarını takip eden sahil şeridinde, yer yer 160 km iç kısımlara giren 12 milyon ha (Ülke Ormanlarının %57’si) yangına karşı hassas ormanlarımız için YARDOP (Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi) projeleri 2008 yılından başlayarak faaliyete geçirilmiştir. Şu ana kadar 212.435 hektar alan için proje yapılmış olup, 141.688 hektar alanda çalışma yapılmıştır. Ana hedef, tüm yangına hassas ormanlarımızın, yangına daha dirençli hale getirilmesi olmalıdır.”

Orman Bölge Müdürlükleri bünyesinde 9 ağaç türünden 179 adet, 1.277,85 hektar tohum bahçesi, 28 ağaç türünden 349 adet, 46.358,39 hektar tohum meşçeresi, 35 ağaç türünden 238 adet, 35.018,39 hektar gen koruma ormanı ve 4 ağaç türünden toplam 13 adet 30,3 hektar klon parkı bulunmaktadır.

Bu alanlar genişletilmeli,daha fazla fidan ve tohum üretilmelidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.