Takip Et

SİYASİ PARTİLERİN SEÇİM BEYANNAMELERİNDE TARIM Cumhuriyet Halk Partisi Seçim Beyannamesi:-3

Seçimlere adım adım yaklaşırken çiftçi/üretici kesimi aydınlatmak amacı ile siyasi partilerin seçim beyannamelerini esas alarak tarıma yaklaşımlarını ele almaya çalıştığımız bu yazı dizimizde Adalet ve Kalkınma Partisini takiben Cumhuriyet Halk Partisi’nin Seçim Beyannamesinde yer alan tarımla ilgli görüş,düşünce ve projeleri ele alıp bu partimizin tarıma yaklaşımını inceleyerek önerilerimizi sunacağız.

CHP önerilerini okuyucularımıza aktarmayı sürdürüyoruz:

 

• “Köylerde ve tarımsal sulamada su kullanımına destek sağlayacak; şebeke, sondaj ve boru maliyetlerini merkezi bütçeden karşılayacağız.”

Köylerin içme,kullanma ve tarımsal sulama ihtiyaçları için uygun bir çözüm yöntemi. İl özel idaresinin kaldırıldığı bazı büyük şehir yönetimlerindeki illerde bu alanda meydana gelen boşluğu doldurabilecek bir sistem olabilir.

• “Tarım ve hayvancılığa yönelik her türlü teknik ve danışmanlık desteğini, kooperatifler aracılığıyla ve bölge üniversiteleri ile eşgüdüm halinde vereceğiz. Bu kapsamda en az 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve tekniker istihdamı sağlayacağız. “

Kanaatimce yanlış bir uygulama olur. Üniversiteler danışman yönetimini başarabilecek yapıda kuruluşlar değildir. Eğer tarım danışmanları istihdamı hedefleniyorsa bu istihdam ancak Ziraat Odları marifeti ile olabilir.

• “Kuracağımız Arazi Edindirme Ofisi ile arazi toplulaştırma faaliyetlerini 5 yıl içinde tamamlayacağız.”

Şahsen arazi edindirme ofisi ile arazi toplulaştırması arasındaki bağı anlayamadım.

• “Mera Yönetim Birlikleri’ni etkinleştirecek, ıslah edeceğimiz meraların amaç dışı kullanımına izin vermeyeceğiz. Meraların köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız.”

İsabetli. Ancak Mera Yönetim Birlikleri’nin yozlaştırılmaması halinde.

• “Yerel tohumlarımızı geliştirecek ve biyo çeşitlilik koruyacak gen bankaları, laboratuvarlar ve üretim istasyonları kuracağız. “

Yeni istasyon ve gen bankaları kurmanın hiçbir sakıncası yoktur. Mevcutların geliştirilmesi de tercih edilebilir.

• “Yerli sanayicilerin ve tütün üretici kooperatiflerinin, tütün mamulleri üretmelerini engelleyen kapasite sınırlamasını düşüreceğiz.”

Tütün üretimi tekrar yaygınlaşmalıdır. Türk çiftçisi tekrar tütün ekmeli ve tütünden kazanabilmelidir.

• “Üzüm üreticilerinin kooperatifler ve kuracakları sosyal işletmelerle, sirke ve alkollü içki üretebilmelerini sağlayacak kapasite düzenlemelerini hayata geçireceğiz.

Alkollü mamul üretiminde ve ticaretinde var olan KDV ve ÖTV uygulamaları yüksek oranlarda olup üzüm üretimini baltalamaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.